Venstreekstremisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Venstreekstremisme er en samlende betegnelse for politisk ekstremisme eller radikalisme knyttet til den yderligtgående venstrefløj; dvs. ideologier placeret til venstre for den parlamentariske og demokratiske socialisme, og som ønsker en revolution af samfundet. Venstreekstremisternes politiske orientering er dog ofte socialistisk eller anarkistisk i en eller anden form, mange er kommunister og marxister. Visse lande anvender egne definitioner af venstreekstremisme; eksempelvis regnes al forfatningsfjendtlig aktivitet i Tyskland som ekstremistisk. Begrebet venstreekstremisme anvendes forholdsvis sjældent efter dansk kontekst i forhold til fx udlandet og bruges ofte nedsættende om politiske modstandere. Politisk aktive på den yderste venstrefløj foretrækker selv betegnelsen venstreradikal, da de ikke mener idealerne i deres politiske kamp er ekstreme i sig selv.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Den første bølge af venstreekstreme bevægelser i Europa udviklede sig fra slutningen af 1800-tallet og frem til mellemkrigstiden. Det var dog kun i Rusland, at de venstreekstremistiske kræfter havde held med at vælte regeringen for derefter at indføre et kommunistisk diktatur. Landet skiftede navn til Sovjetunionen. I Østeuropa sejrede de venstreekstremistiske kræfter efter 2. verdenskrig, og i de fleste lande blev kommunismen tvangsindført af Sovjetunionen efter at russerne 'frigjorde' landene fra den tyske besættelsesmagt. I Albanien og Tjekkoslovakiet kom de venstreekstremistiske kræfter til magten i slutningen af og lige efter 2. verdenskrig.

Den anden bølge af venstreekstremistiske bevægelser opstod i Vesteuropa i 1960'erne og 1970'erne. Bevægelserne var hovedsageligt fredelige, men i Tyskland og Italien udviklede grupperne Rote Armee Fraktion og De røde brigader sig til terrorceller. I de baltiske lande har venstreekstremistiske symboler som hammer og segl været forbudt siden Sovjetunionens fald. Venstreekstremisme kendes i dag også fra Latinamerika med organisationer som Tupamaros i Uruguay, Sendero Luminoso i Peru og FARC i Colombia.