Wikipedia:Ugens artikel/Uge 48, 2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Portræt af Beethoven (1820)

Ludwig van Beethoven (døbt 17. december 177026. marts 1827) var en tysk komponist og pianist. Han regnes for en af de betydeligste tyske komponister og afgjort den komponist, der har haft størst indflydelse på udviklingen af tysk kompositionsmusik efter 1800. Hans kendteste kompositioner omfatter ni symfonier, fem klaverkoncerter, 32 klaversonater og 16 strygekvartetter.

Beethoven blev født i Bonn - på det tidspunkt hovedstad i Kurfyrstendømmet Köln i Det Tysk-romerske Rige. Beethoven udviste musikalsk talent i en ung alder og blev undervist af sin far, Johann van Beethoven, og Christian Gottlob Neefe. Han tilbragte sine første 22 år i Bonn, hvorpå han i 1792 flyttede til Wien og påbegyndte musikalske studier hos Joseph Haydn.

I Wien opnåede han hurtigt ry som klavervirtuos. Han boede i Wien til sin død. Omkring år 1800 begyndte hans hørelse at forringes, og i det sidste årti af sit liv var han næsten fuldkommen døv. Han opgav at dirigere og give offentlige koncerter men vedblev at komponere; mange af hans mest yndede værker stammer fra denne periode. (Læs mere..)