Wikipedia:Ugens artikel/Uge 52, 2017

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Moderne rekonstruktion af et vikingeskib.

Vikingetiden er en periode i Skandinaviens historie fra slutningen af 700-tallet til midten af 1000-tallet. Den efterfulgte germansk jernalder. Det var en tid, hvor nordboere udforskede Europa via havene og floderne for at handle, plyndre, kolonisere og erobre. Nordboerne bosatte sig på Grønland og Newfoundland samt i områder i det nordlige og østlige Europa, så langt som til Tyrkiet. Selv om vikingerne ofte betragtes som brutale plyndringsmænd, var deres invasioner bl.a. gengældelse af kristne missionærers indgreb, eller at de var motiveret af overbefolkning, ubalanceret handel og mangel på landbrugsjord.

I perioden bosatte nordboerne sig særligt i de nære områder. Der, og hvor de var mest massivt til stede, har vikingerne sat varigt præg på kulturen. Det kan ses i mange stednavne, afledninger af norrøne ord i moderne sprog og kunsten.

Blandt vikingernes største teknologiske landvindinger var deres skibe, der med sejl kunne tilbagelægge store afstande over åbent hav. Det mest kendte er langskibet, der med sin manøvredygtighed og lave køl kunne gå ind på lavt vand. Det blev brugt under deres plyndringstogter, mens andre typer som knarr og snekke også var typiske for tiden. Derudover har de brugt forskellige gennemskinnelige krystaller (solsten) og mineraler til at navigere efter solen. Deres rustninger og våben bestod af sværd, spyd, hjelme, skjolde og buer. (Læs mere..)