À la suite

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
1915 = nugældende love?
Clockimportant.svg

à la suite [udt. a-la-'syit] fra fransk: "i rækkefølge". I militært sprogbrug bruges udtrykket om en officer, der midlertidigt er trådt ud af tjenesten ("står uden for nummer") med ret til at genindtræde med samme grad, som han havde ved udtrædelsen.

Efter dansk lov siges en officer, som befinder sig i en sådan stilling, at være »uden for nummer«, og betegnelsen à la suite har derfor i Danmark ikke længere den angivne betydning. Når enkelte officerer efter de nugældende loves (pr. 1915) ikrafttræden ved deres afsked er satte à la suite, medfører dette derfor ingen ret til senere at indtræde i hæren eller flåden, men de pågældende kan bære deres tidligere tjenestestillings uniform uden de for andre afskedigede officerer fastsatte ændringer.

Lignende betydning havde à la suite i Tyskland til 1918, hvor talrige officerer — også fremragende læger — som æresbevisning sættes à la suite for vedblivende at holdes i forbindelse med hæren eller flåden.

Henrik, Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen, er general à la suite i hæren, admiral à la suite i søværnet og general à la suite i flyvevåbnet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]