Ægte isop

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Ægte Isop)
Gå til: navigation, søg
  Isop ?
Hyssopus-officinalis-flowers.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Lamiales (Læbeblomst-ordenen)
Familie: Lamiaceae (Læbeblomst-familien)
Slægt: Hyssopus (Isop)
Videnskabeligt artsnavn
Hyssopus officinalis
L., 1753

Ægte isop (Hyssopus officinalis) er en dværgbusk med en opstigende, stiv vækst. Planten indeholder flere stoffer, som giver kraftig duft, og som er bakterie- og svampedræbende.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Grenene er først firkantede med lysegrøn bark, men efter et år bliver de runde med brun bark. Gamle grene får gråbrun, opsprækkende bark. Knopperne er modsatte, slanke og lysegrønne. Bladene er linjeformede og helrandede med en tydelig, forsænket midterribbe. Oversiden er mørkt grågrøn, mens undersiden er lyst grågrøn. Blomstringen sker i juli-august og den består af blomsterkranse ved hvert bladpar på grenens yderste tredjedel. Blomsterne er blå (hvide og lyserøde varianter findes også) og uregelmæssige. Frugterne er kapsler med nogle få, mørkebrune frø.

Rodnettet består af en kraftig og dybtgående pælerod, som bærer kraftige siderødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,50 x 0,50 m (20 x 20 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Ægte isop hører hjemme i det centrale Europa og i Sydeuropa. Den er knyttet til lysåbne, tørre og kalkholdige stepper og makiområder.

I Cevennerne, en sydfransk bjergegn, findes den sammen med bl.a. Blærebælg, buksbom, cikorie, fennikel, merian, bjergmandstro, Calamintha menthifolia (en bjergmynte-art), dueskabiose, foderesparsette, gul evighedsblomst, havetimian, klasekortlæbe, middelhavsene, rundbladet bærmispel, smalbladet soløjetræ, tidlig timian og ægte lavendel[1]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:


Note[redigér | redigér wikikode]