Æresdrab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Æresdrab (af nogle også betegnet skamdrab[1]) er et mord, der bliver udført, oftest af et familiemedlem, for at genoprette familiens ære efter, at et familiemedlem har overtrådt de kulturelle eller moralske normer[2]. Forskellen på æresdrab og passionsdrab (hævn eller jalousi), kan bedst beskrives ved, at æresdrab ofte er planlagt i fællesskab.

Æresdrab i de forskellige verdensdele er ikke tæt forbundet til én bestemt befolkningsgruppe eller religion, men er kendetegnende ved et stærkt patriarkalsk og traditionelt hierarkisk samfund, hvor respekten for autoriteter udfordres af ønsket om frigørelse fra familie- eller gruppepres. I Danmark er de fleste æresdrab begået i islamiske kredse og nogle er observeret hos yeziderne [3], men er også set i rockermiljøer.

Man kan i de fleste religiøse skrifter finde, at kvindesyn ofte er årsagen til æresdrab, da kvinden er beskrevet at stå under manden og skal adlyde ham. F.eks kan man i Koranen sura 4 vers 34 eller i Det Nye Testamentes Første Korintherbrev kapitel 11 vers 6-9 få den opfattelse, at mandens ære afhænger af kvindes lydighed og kyskhed.

I tidlige tiders Europa fandtes der formildende omstændigheder ved drab begået i ’retfærdighed’ over en ægtefælles utroskab. Sådanne love findes stadig med næsten samme ordlyd i forskellige mellemøstlige og asiatiske lande, så derfor menes det, at oprindelsen er de europæiske kolonimagters. Her kan en person ”helt frikendes, hvis man overrasker sin kone, søster eller kvindelige slægtning i at bedrive hor med en anden.

Religiøse æresdrab begået i Norden[redigér | redigér wikikode]

  • I 1986 skød en tyrkisk mand sin 15-årige datters 16-årige kæreste og hans mor i en lejlighed i Horsens. Grunden var, at han havde lovet sin datter væk til en anden i Tyrkiet
  • I 1986 stak en tyrkisk mand sin forhenværende svigerdatter ihjel i København. Årsagen skulle være, at hun angiveligt havde været med til at bortføre en 13-årig pige i Tyrkiet.
  • I 1993 myrdede en pakistansk kvinde og hendes bror kvindens mand med 21 knivstik. Grunden skulle være, at manden havde villet forlade hende. Liget blev halshugget og fik testiklerne skåret af, hvorefter hovedparten af ligdelene blev kastet i voldgraven ved Christiania.
  • I 1995 skød en tyrkisk mand i Helsingør to søstre til sin svigerdatter. Årsagen var, at svigerdatteren var flyttet fra sin mand.
  • I 1997 kvalte en pakistaner i København sin 20-årige lillesøster mens flere familiemedlemmer så på, hvorefter han skar halsen over på hende. Årsagen var, at lillesøsteren ikke ville tvangsgiftes med en fætter fra Pakistan.
  • I 2001 tævede en iransk mand i Tårnby sin datters kæreste ihjel med en vægtløfterstang. Årsagen var, at datteren ikke ville vende tilbage til Iran med ham.
  • I 2001 tævede en gruppe på fire mænd en 59-årig tyrker ihjel. Grunden var, at tyrkerens søn havde nægtet at fri til sin kæreste. En af de fire overfaldsmænd var kærestens bror.
  • 21. januar 2002 blev den tyrkisk-kurdiske kvinde Fadime Sahindal skudt af sin far [2] i Sverige.
  • 10. februar 2002 blev Sonay Ahmad Mohammad tævet ihjel af sin far, fordi han mente at hun var "for dansk" i sin måde at være på [4]. Efter drabet kastede han hendes lig i Præstø havn.
  • 23. september 2005 skød og dræbte en pakistansk mand sin søster – Ghazala Khan – fordi hun havde giftet sig imod familiens ønske.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Unni Wikan: Ære og drab. Fadime – en sag til eftertanke. Oversat fra norsk til dansk ved Nanna Gyldekærne. Høst og Søns Forlag, København 2003.

Sengül Güvercile: Æresdrab. Beretning om et mord. Aschehoug Dansk Forlag 2003.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

KriminalitetSpire
Denne artikel om kriminalitet er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.