Évian Thonon-Gaillard Football Club

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Évian Thonon-Gaillard Football Club (forkortet Évian TG) er en fransk fodboldklub, der spiller i Ligue 1. Klubben, der blev dannet i 2003, stammer oprindeligt fra Gaillard, der ligger på grænsen til Schweiz tæt på Genève, men flyttede i 2007 til Thonon-les-Bains. Klubbens hjemmebane har siden 2010 været Parc des Sports i Annecy med plads til 15.000 tilskuere.

Klubben rykkede i 2011 op i den bedste franske række, og i den forbindelse forstærkede den sig med blandt andet tre danske spillere: Daniel Wass (udlånt fra S.L. Benfica) og de to landsholdsspillere Stephan Andersen og Christian Poulsen. Blandt klubbens øvrige nyindkøb i forbindelse med oprykningen var den tidligere franske landsholdsspiller Sidney Govou.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Évian Thonon-Gaillard Football Club blev dannet i 2003 under navnet Football Croix-de-Savoie 74 ved en sammenlægning af FC Gaillard og FC Ville-la-Grand. FC Gaillard var grundlagt i 1924 og havde tilbragt det meste af sin tilværelse i Ligue Rhône-Alpes, mens FC Ville-la-Grand stammede fra 1928. Den nye klub blev i sin første sæson nummer tre i sin pulje i den franske amatørliga (svarende til fjerdebedste række). Normalt rykker kun vinderne op i Championnat National, men da både nummer ét og to var reservehold for professionelle klubber, nemlig Olympique Lyon og FC Metz, blev det Croix-de-Savoie, der rykkede op.[1] I første sæson i National undgik klubben med nød og næppe nedrykningen som nummer 14, to point over den 17. plads, der betød nedrykning.[2] Den følgende sæson gik det ikke så godt, da klubben blev nummer 18 og måtte ned i amatørligaen igen.[3]

I 2007 blev Croix-de-Savoie slået sammen med Olympique Thonon-Chablais, og klubben kom nu til at hedde Olympique Croix-de-Savoie 74. Den nydannede klub fik hjemmebane på Stade Joseph-Moynat i Thonon, idet den gamle hjemmebane i Gaillard ikke længere var i god nok stand til at være tilladt i National-rækken. Den nye klub vandt amatørligaen i 2009 og rykkede derfor op i National igen. På det tidspunkt blev direktøren for Groupe Danone, Franck Riboud, udnævnt til ærespræsident for klubben. Han ændrede klubbens navn til det nuværende, idet Évian er navnet på et af Groupe Danones kendte produkter (kildevand). Samtidig skød han en betragtelig sum penge i klubben, primært for at forbedre ungdomsarbejdet, men pengene gav også håb om at skaffe førsteholdet succes. Og allerede efter første sæson under de nye betingelser rykkede klubben op i Ligue 2.[4]

Efter oprykningen opstod der forlydender om, at Évian fremover ville spille sine hjemmekampe på Stade de Genève i Genève, idet nu heller ikke Stade Joseph-Moynat længere opfyldte det franske fodboldforbunds betingelser. Efter nogen modstand fra Servette FC, der har hjemmebane på Stade de Genève, fik Évian til sidst tilladelse til flytningen under betingelse af, at UEFA kunne godkende flytningen. Her sluttede ideen så, idet UEFA i juni 2010 gav Évian afslag på at spille i Schweiz. I stedet flyttede klubben så hjemmebane til Stade des Sports i Annecy. Her fortsatte successen for klubben, der for andet år i træk rykkede op og nu kom i Ligue 1, den bedste franske række.

Nuværende trup[redigér | redigér wikikode]

1 Frankrig Johann Durand (MÅ)
2 Comorerne Kassim Abdallah (FO)
3 Brasilien Betão (MI)
5 Elfenbenskysten Blati Touré (FO) (Udlejet fra Recreativo Huelva)
7 Centralafrikanske Republik Quentin Ngakoutou (AN) (Udlejet fra AS Monaco)
8 Costa Rica Yeltsin Tejeda (MI)
9 Belgien Gianni Bruno (AN)
10 Frankrig Kévin Hoggas (MI)
11 Guinea Sekou Keita (AN)(Udlejet fra Atletico Madrid)
14 Frankrig Cédric Barbosa (MI)
17 Frankrig Aldo Angoula (FO)
18 Brasilien Bruno da Cruz (MI)
19 Frankrig Alioun Fall (FO)
20 Frankrig Jordan Boy (FO)
21 Brasilien Gustavo Campanharo (FO) (Udlejet fra Bragantino)
22 Argentina Hernán Altolaguirre (AN)(Udlejet fra Newell's Old Boys)
23 Frankrig Morgan Kamin (MI)
24 Frankrig Olivier Sorlin (MI) (Anfører)
25 Ghana Jonathan Mensah (FO)
27 Frankrig Clarck N'Sikulu (AN)
29 Frankrig Zakariya Abarouai (AN)
40 Frankrig Benjamin Leroy (MÅ)

Opdateret 23. september 2015.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ France 2003/04. www.rsssf.com. Hentet 2011-08-31. 
  2. ^ France 2004/05. www.rsssf.com. Hentet 2011-08-31. 
  3. ^ France 2005/06. www.rsssf.com. Hentet 2011-08-31. 
  4. ^ (på fransk)L'historique. Évian Thonon-Gaillard Football Club. Hentet 2011-08-31. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]