Øksemanden fra New Orleans

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Øksemanden fra New Orleans
Axeman Map New Orleans March 1919.jpg
Personlig information
Pseudonym The Axeman of New Orleans
Født Ukendt
Ukendt
Død Ukendt
Dødsårsag Ukendt
Kriminalitet
Antal ofre Mindst 12
Periode maj 1918 til oktober 1919
Arresteret Aldrig
Straf Ukendt
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

"Øksemanden fra New Orleans" eller som han blev kaldt på engelsk "The Axeman of New Orleans" var en amerikansk seriemorder der var aktiv i New Orleans, Louisiana herunder Gretna (Louisiana), fra maj 1918 til oktober 1919. I forbindelse med tidligere lignende mord fra 1911 skabte rapporterne om øksemanden offentlig panik, men disse rapporter er der i dag, fra forskeres side, blevet sat spørgsmålstegn ved.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Navnet som morderen offentligt blev kendt under, hentyder selvfølgelig til den økse, morderen brugte når han myrdede. I nogle af sagerne fra den tid, skulle en økse angiveligt også være blevet brugt til at slå døre ind med. Øksemanden fra New Orleans er aldrig blevet fanget eller identificeret. En dag stoppede mordene på mystisk vis, lige så hurtigt som de var startet året før, i 1918. Selv om morderens identitet er ukendt den dag i dag, er forskellige mistænkte blevet foreslået. Det var ikke alle af Øksemandens ofre der døde, men angrebene terroriserede store dele af befolkningen i New Orleans.

Nogle af de tidligste ofre var italiensk-amerikanske borgere i New Orleans. Af dem kan især nævnes Pietro Pepitone, der tidligere havde dræbt den frygtede mafia-boss fra den sorte hånd, Paul Di Cristina (Paolo Marchese). Dette førte til, at man fra mediernes side først troede, at mordet var et mafia-relateret drab. Senere mord viste imidlertid, at dette ikke var tilfældet og i New Orleans blev offentlighedens behov for at myndighederne pågreb seriemorderen, tydeligere. En af Øksemandens ofre var en gravid kvinde og i et andet tilfælde blev en baby dræbt i armene på sin mor. Øksemorderen syntes også at være inspireret af Jack the Ripper en ukendt engelsk seriemorder fra starten af 1900-tallet, der dræbte en række kvinder i London. En avis i New Orleans fik også breve fra Øksemorderen, eller en som hævdede at være ham, hvori fremtidige forbrydelser var beskrevet. Samtidig beskrev brevskriveren sig selv som en overnaturlig dæmon fra helvede.

Det mest notoriske brev fra Øksemorderen, eller en der hævdede at være ham, blev offentliggjort i medierne d. 13. marts 1919. I dette brev påstod Øksemorderen, at han ville dræbe igen 15 minutter efter midnat, d. 19. marts, men at han ville spare borgerne de steder hvor der blev spillet jazzmusik. Den nat var alle jazzklubber i New Orleans fyldt til bristepunktet og professionelle og amatør-bands spillede jazzmusik for hundredvis af mennesker rundt omkring i byen. Der skete ingen mord i løbet af den nat. Ikke alle borgere i New Orleans blev intimideret af Øksemorderen. Nogle, godt bevæbnede, borgere sendte i avisen invitationer til ham om, at besøge deres hus om natten. Blandt nogle borgere gik der næsten sport i, hvem der først kunne få ram på ham. I en invitation lovede man, at man ville lade et vindue stå åbent, så Øksemorderen ikke behøvede at ødelægge hoveddøren, hvis han valgte deres hus.

Mistænkte[redigér | redigér wikikode]

Forfatteren Colin Wilson spekulerer på om Øksemanden kunne være en mand ved navn "Joseph Momfre”. Joseph Momfre var en mand der eftersigende blev skudt til døde i Los Angeles i december, 1920 af enken efter Mike Pepitone Øksemanden sidste kendte offer. Wilsons teori er blevet gengivet i mange bøger og på forskellige netsteder. Forfatteren Michael Newton søgte i New Orleans og Los Angeles offentlige, politi-og rets-registreringer samt i avis arkiver efter denne mand Joseph Momfre, men fandt intet omkring denne mand eller noget der tydede på at han var blevet dræbt eller overfaldet i Los Angeles. Newton kunne heller ikke finde nogle oplysninger om fru Pepitone. Hun blev i en kilde af Esther Albano blot nævnt som "en kvinde, som hævdede at være Pepitone enke". Newton bemærkede også at "Momfre" ikke var et usædvanligt efternavn i New Orleans på det tidspunkt. Det så ud til, at der rent faktisk realistisk godt kunne have været en person ved navn Joseph Momfre eller Mumfre i New Orleans, der havde en kriminel historie bag sig og kunne have været forbundet med organiseret kriminalitet, men de lokale registrering for denne periode omfattende ikke dette så dette kunne ikke bekræftelses eller føre til en identificering af en enkelt person. Wilson's forklaring at Øksemanden også var en lokale legende og derfor var det svært at finde ordentlige beviser i tiden omkring morderne og angrebene, som kunne bevise noget eller løfte sløret en smule for hvem Øksemanden i virkeligheden var for en person.

To af de tidligste påståede ofre for Øksemanden var et italiensk par med navnet Schiambra, der blev skudt af en ubuden gæst i deres hjem en tidlige morgen d. 16 maj 1912. Manden Schiambra overlevede imens hans kone døde. I avisen blev det mere end én gang beskrevet at den primære mistænkte havde navnet "Momfre".

Ofre[redigér | redigér wikikode]

Coveret på musikpladen "The Mysterious Axeman's Jazz (Don't Scare Me, Papa)". Billedet referer til det uopklarede mysterie omkring øksemorderen fra New Orleans.
 • Joseph Maggio var en italiensk købmand, der blev overfaldet, imens han sov sammen med sin kone, Catherine, i deres hjem på hjørnet af Upperline og Magnolia Streets om natten den 22. maj 1918. Han overlevede det første angreb, men døde få minutter senere og blev fundet af sine brødre Jake og Andrew der hørte larmen fra Joseph Maggio hus.
 • Catherine Maggio var hustru til Joseph Maggio. Hun blev overfaldet i løbet af natten sammen med sin mand d. 22. maj 1918. Hun fik adskillige slag i hoved med en økse og hendes hals var blevet skåret så dybt, at hendes hals var næsten brudt.
 • Louis Besumer, var også en købmand der blev overfaldet i de tidlige morgen timer d. 6. juni 1918 sammen med hans elskerinde Anna Lowe. Han fik kritiske skader ved angrebet, men overlevede alligevel.
 • Anna Lowe blev angrebet, imens hun var i seng med Louis Besumer. Hun var blevet hårdt såret og døde et par timer senere på Charity Hospital.
 • Mrs Schneider blev angrebet i de tidlige aften timer d. 5 august 1918. Den 8 måneder gravide Mrs. Schneider vågnede da en mørk figur stod over hende i hendes soveværelse. Hun fik flere slag imod ansigtet. Hun blev senere fundet af sin mand der vendte hjem fra sit arbejde. Hun blev behandlet for sine hendes sår på Charity Hospital og fødte en sund baby pige 3 uger efter angrebet.
 • Joseph Romano var en ældre mand, der lever sammen med sine to niecer, Pauline og Mary Bruno. Den 10. august 1918 vågnede Pauline da hun så en mand i sit soveværelse stående over hende. Hun skreg og manden flygtede ud i natten. Hun finder bagefter sin onkel i hans soveværelse hårdt såret. Med sin døende åndedrag, instrueres Romano hans niece at ringe til hospitalet.
 • Charles Cortimiglia var en indvandrer, der boede sammen med sin kone og barn på hjørnet af Jefferson Avenue og Second Street i Gretna, Louisiana som var en forstad til New Orleans. Om natten den 10. marts 1919 hører naboer skrig fra Cortimiglias hus. De skynder sig derover og finder Rosie Cortimiglia knælende på gulvet i en blodpøl ved siden af sin mand, som har et gabende hul i hans torso.
 • Rosie Cortimiglia var hustru til indvandrere arbejder Charles Cortimiglia. Hun blev overfaldet ved siden af sin mand, den 10. marts 1919, samtidig med at hun sov med hendes barn i hendes arme. Hun var hårdt såret efter Øksemandens angreb, men overlevede hændelsen.
 • Mary Cortimiglia var den to-årige datter af Charles og Rosie Cortimiglia. Hun blev dræbt, mens hun sov i hendes mor arme med et enkelt slag mod bagsiden af halsen, da hendes forældre blev angrebet den 10. marts 1919.
 • Steve Boca var en købmand, der blev overfaldet i sit soveværelse, da han sov med en indbrudsalarm den 10. august 1919. Boca overlevede sine sår. Det blev bemærket at gerningsmanden flygtede igennem bagdøren hvilket lignede tidligere angreb Øksemanden havde lavet igennem tiden.
 • Sarah Laumann blev overfaldet om natten den 3. september 1919. Den 19-årige kvinde fik adskillige skader i hovedet og døde på hospitalet. Dette er den mest mystiske af alle de forbrydelser, fordi Laumann var den eneste i huset på det tidspunkt, og der var ingen vidner.
 • Mike Pepitone blev overfaldet om natten den 27. oktober 1919. Hans kone blev vækket af noget støj ved døren til hans soveværelse. Hun så også en stor mand flygte væk fra huset. Nogle kilder fortæller sågar at hun ikke blot så en mand flygte men hele to mænd flygte ud af huset den nat. Pepitone blev transporteret til Charity Hospital, hvor han døde tidligt næste morgen.