Ørnevinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ørnevinger
Overblik
Originaltitel The Wings of Eagles
Genre Krigsfilm
Instrueret af John Ford
Manuskript af Frank Fenton
William Wister Haines
Medvirkende John Wayne
Dan Dailey
Maureen O'Hara
Ward Bond
Fotografering Paul Vogel
Klip Gene Ruggiero Rediger på Wikidata
Scenografi Malcom Brown Rediger på Wikidata
Musik af Jeff Alexander
Produceret af Charles Schnee
Distributør MGM
Udgivelsesdato 1957
Længde 110 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Links
på IMDb
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Ørnevinger (originaltitel The Wings of Eagles) er en film fra 1957 om piloten Frank "Spig" Wead og US Naval Aviation, den amerikanske flådes luftvåben. Filmen er en hyldest til Wead og instrueret af Weads ven John Ford.

John Wayne spiller Wead, piloten der blev forfatter og skrev historien eller manuskriptet til film som Hell Divers, Ceiling Zero og Operation helvede.

Kort efter afslutningen på 1. verdenskrig forsøger Wead sammen med John Dale Price (spillet af Ken Curtis) at bevise over for flåden, at flyvebåde kan være værdifulde i kamp. Derfor presser han flåden til at deltage i bl.a. hastighedskonkurrencer. Mange er imod den amerikanske hærs flyverhold anført af kaptajn Herbert Allen Hazard (baseret på Jimmi Doolittle og spillet af Kenneth Tobey).

Wead bruger det meste af sin tid på enten at flyve eller fjumre rundt med sine holdkammerater, hvilket betyder, at hans kone Minnie (spillet af Maureen O'Hara) og børn ignoreres.

Den aften han forfremmes til leder af en kampeksdrille, falder han ned ad trappen hjemme, brækker halsen og bliver lam. Da Minnie forsøger at trøste ham, afviser han hende og familien. Han tillader kun flådekammeraterne, f.eks. "Jughead" Carson (spillet af Dan Dailey) og Price komme i nærheden. "Jughead" besøger ham nærmest dagligt på hospitalet for at støtte og opmuntre ham. "Jughead" presser også på, for at Wead skal komme sig over sin depression, prøve at gå og begynde at skrive. Da Wead er lam og ikke skal nogen steder, har han masser af tid til at skrive.

John Ford prøver at vise John Wayne som en sårbar amerikansk helt, som han også gjorde det i andre film, f.eks. Den tavse mand, Manden der skød Liberty Valence og Rio Grande. Ford ville have, at helten i det ydre var hård, men at der under overfladen var en stille følsomhed.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film