7-kabale

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
7-kabale på Linux

7-kabale eller Syvkabale er en kabale spil med 7 rækker, ordet, kabale stammer muligvis fra det hebraiske ord kabbala, som betyder mystisk lære. I gamle dage forbandt man kabale og kortspil med spådom eller overtro. De kabaler som vi kender, stammer tilbage fra 1700-tallet. Første gang at kabaler omtales i den Europæiske litteratur er i en tysk bog om spil fra 1783.

7-kabalen er en byggekabalevariant. Målet er at samle alle kortene i de fire byggestabler, sorteret efter farve.

Regler[redigér | redigér wikikode]

Målet med kabalen er at samle alle kortene i de fire øverste grundbunker.

Bordet er delt op i tre områder.

  • Bunken findes i øverste venstre hjørne, disse kortene fra bunken kan både spilles ind i Byggestabler eller i Grundbunkerne.
  • De syv Byggestabler er centralt placeret på bordet.
  • De Fire Grundbunkerne

Opstilling[redigér | redigér wikikode]

I starten af kabalen lægges kortene ud, således at første Byggestabel indeholder et kort, anden stabel indeholder to kort, tredje indeholder tre kort, og så fremdeles. Det øverste kort i hver stabel ligger med billedsiden op, medens resten skal ligge med billedsiden ned. Øverst til højre findes de fire Grundbunker – Grundbunkerne er i starten af spillet tomme og som kabalen lægges, bygges kortene op i hver af de fire farver fra es til konge.

Spillet[redigér | redigér wikikode]

Byg Grundbunkerne op i farver fra es til konge. I byggestablerne kan der bygges i nedadgående sekvens med skiftende farve. Både enkelte kort og hele sekvenser af kort bygget i nedgående værdi og skiftende farver kan flyttes mellem de forskellige stabler. Når et kort med billedsiden ned bliver frit, kan det vendes således at billedsiden kommer op, hvorefter kortet kan spilles som alle andre kort i spillet. Hvis der ikke er nogen kort i en byggestabel, kan bare konger flyttes dertil. Kortene i Bunken kan vendes, således at hvert tredje kort ligger frit, og spilles ind i Byggestabler eller Grundbunken. Når Bunken er tom, kan hele Bunken vendes igen, og der kan spilles videre. Der kan spilles indtil det ikke er muligt at foretage flere træk. Kun hvis alle kortene samles i de fire Grundbunker er kabalen gået op.

Strategi[redigér | redigér wikikode]

En mulig strategi for enklere at få kabalen til at gå op, er ikke at spille kort fra Bunken, medmindre det giver en mulighed for at vende et kort eller giver en mulighed for at flytte et kort til en Grundbunke. En anden strategi er at forsøge at vende kort i de større Byggestabler først, da dette kan øge antallet af kort som er i spil, og dermed antallet af mulige træk. Selv med den rette strategi er det dog ikke hver gang 7-kabale vil gå op, men du vil have en bedre succesrate.

7-kabale på computer[redigér | redigér wikikode]

7-kabalen blev kendt af alle da Microsoft besluttede at lade den populære kabale være en fast del af styresystemet Windows. Med udbredelsen af internettet blev det efterhånden også populært at spille kabale online via diverse hjemmesider.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.