Aagaard Højskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Aagaard Højskole var en dansk folkehøjskole beliggende i et skovområde ved Trenens bred i Aagaard ved Oversø i Sydslesvig. Højskolen blev oprettet i 1863 og fortsatte sit virke også efter den tyske anneksion af Sønderjylland. Skolen fungerede især som bondehøjskole.

Skolen blev oprettet af Johann August Wiinsted, som var før lærer ved Rødding Højskole[1]. Wiinsted forsatte sit virke frem til 1869 og altså efter at Sønderjylland i 1864 blev en del af Preussen. Hans efterfølger var Hans Mikkelsen Tofte, som drev højskolen frem til 1889. Han satte dybe spor i omegnen[2]. Tofte har mellem de to slesvigske krige været degn i Flensborg og kan kaldes en af ophavsmænende bag byens danske skolevæsen[3]. Tofte kunne opretholde driften frem til 1889 og dermed 25 år efter anneksionen i 1864. I 1889 forbød dog preusserne al undervisning på dansk og skolen måtte lukke. I nærheden findes nu Jaruplund Højskole som eneste danske højskole syd for grænsen.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • August F. Schmidt: Aagaard Højskole og H. M. Tofte, i Grænsevagten 1949, side 469 f.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Grænseforeningen om Aagaard Højskole
  2. ^ En af sine vandringer blev senere til en anekdote. Han var vandret med sine elever til Oversø Kro, i kroen begyndte de at synge danske sange, skønt almueopfattelsen dengang var, at det kun høres hen i kirken. De undrede sig altså over, at en så from mand som Tofte ikke skæmmede sig ved å sit i æ kro å drik sæ fuld, sml Andersen 1978
  3. ^ Niels Bøgh Andersen: Forstander på Jaruplund, København 1978, 2018 (e-book)


Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.