Trenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kort over Trenens løb i det sydlige Slesvig
Trenen (Trenaa) i middelalderens Slesvig/Sønderjylland

Trenen (tysk Treene) er en 98 km lang flod i det nordlige Tyskland, beliggende i Sydslesvig. Floden udspringer ved Træsø (Treßsee) i landskabet Angel med tilløb af Bondeåen og Kilsåen.

Ved Oversø passerer floden den jyske hærvej. Syd for Hollingsted optager floden den lille Rejde Å. Ved Trenens nedre løb ligger kurbyen Svavsted med en større lystfiskerhavn. Det 750 år gamle Svavsted var engang Sønderjyllands bispesæde. Her skifter det bakkede morænelandskab over til den flade flodmarsk. Ved Frederiksstad munder floden ud i Ejderen. Trenen er Ejderens største biflod.

Trenen udgør sammen med Slien i øst det cirka 10 km brede jyske eller slesvigske pas, hvor Dannevirke blev bygget. Floden dannede dengang Dannevirkes vestlige bastion. I vikingetiden var Trenen sammen med Ejderen og Slien en vigtig transportvej til Hedeby. Skibene sejlede ad Ejderen og Trenen op til Hollingsted, hvorefter varerne er ført over land til Hedeby. En teori går ud på, at der har været en kanal mellem Trenen og Slien. Ad denne kunne vikingetidens fartøjer transporteres mellem Hedeby og Hollingsted og omvendt. I middelalderen var floden et af sørøveren Klaus Størtebekers skjulesteder.

Trenen har en stor fiskerigdom. Her findes ål, brasen, gedde, karpe, skalle m.fl.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 54°22′14″N 9°05′17″Ø / 54.3706°N 9.0881°Ø / 54.3706; 9.0881