Aguascalientes (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aguascalientes
Aguascalientes Rediger på Wikidata
Aguascalientes' byvåben
Overblik
Land Mexico Mexico
Delstat Aguascalientes
Grundlagt 1575 Rediger på Wikidata
Postnr. 20000–20999 Rediger på Wikidata
Telefonkode 449 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 934.424 (2012) Rediger på Wikidata
 - Areal 1.169 km²
 - Befolknings­tæthed 800 pr. km²
Andet
Tidszone UTC−06:00 (normaltid)
UTC-05:00 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 1.888 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.ags.gob.mx
Oversigtskort

Aguascalientes er hovedstad i den vestligt-centralt beliggende mexicanske delstat Aguascalientes. Den ligger langs Río Aguascalientes bredder, i 1.888 meters højde.

Aguascalientes blev grundlagt den 22. oktober 1575. I 1835 blev byen hovedstad i den nydannede stat med samme navn, da dennes territorium blev udskilt fra nabostaten Zacatecas].

Byen fik sit navn, der stammer fra de spanske ord "aguas calientes" som betyder "varme vande", på grund af de varme kilder, der var overalt i området. Kilderne bliver brugt i kursteder og endda i private hjem. Indbyggerne i Aguascalientes (både byen og staten) kaldes på spansk for hidrocálidos eller "hydrotermiske" folk.

Ifølge den seneste folktælling fra Mexicos statistikkontor (INEGI), var Aguascalientes storbyområde i 2000 landets trettendestørste byområde målt på antallet af indbyggere, med over 900.000 personer. Byen er en af de hurtigst voksende byer i Mexico, og har på ti år vokset så meget, at nabokommunen Jesus Marias hovedby er blevet annekteret og nu er blevet gjort til en forstad. Private kilder anslår at indbyggertallet i 2005 var nået op på 1 million.

Den største Nissan-fabrik uden for Japan, ligger i byen. Mexicos to eneste Texas Instruments-fabrikker ligger også i byen.

Berømte hidrocálidos[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Ekstern henvisninger[redigér | rediger kildetekst]