Airbus Beluga

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
A300-600ST Beluga
A300-600ST 1 New Colour.JPG
En Beluga med nyere Airbus-bemaling
Type Transportfly
Producent Airbus
Jomfruflyvning 13. september 1994
Introduceret September 1995
Status I brug
Primær bruger Airbus
Antal produceret 5
Udviklet fra Airbus A300-600

Airbus A300-600ST (Super Transporter) eller Beluga, er en variant af widebody-passagerflyet Airbus A300-600, som er omdannet til at kunne fragte flydele og meget store stykker gods. Oprindeligt blev modellen kaldet Super Transporter, men navnet Beluga (hvidhval) blev populært og er nu det officielle navn.


Historie[redigér | redigér wikikode]

En række større flyfabrikanter er multinationale, og det er ikke unormalt for dem at have at have fremstillingsfaciliteter, som ligger langt fra hinanden. Virksomheden Airbus er særegen i den forstand, at den er et konsortium, dannet af franske, tyske, britiske og spanske flyproducenter. Den geografiske beliggenhed for Airbus' fremstillingsfaciliteter påvirkes ikke kun af omkostninger og af hvad, der er mest belejligt, det afgøres også af traditioner i luftfartshistorien og af nationale interesser. Hver af partnerne i Airbus fremstiller en komplet del af et fly, som herefter skal transporteres til endelig samling på en central facilitet. Hvilke dele, der fremstilles hvor, afhænger af flymodellen, men generelt fremstilles vingerne og landingsstellet i Storbritannien, halen og dørene laves i Spanien, flykroppen i Tyskland, næsen og midtersektionen i Frankrig, og den endelige samling sker i enten Toulouse i Frankrig, Hamborg i Tyskland eller Sevilla i Spanien.

Udvikling[redigér | redigér wikikode]

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Da Airbus startede i 1970 blev de første komponenter bragt ved landtransport på vej, men større produktion gjorde det snart nødvendigt at gå over til lufttransport. Fra og med 1972 tog en flåde af 4 stærkt modificerede "Super Guppier" over. Flyene var tidligere Boeing Stratocruisere fra 1940'erne, som var konverteret med tilpassede flykroppe og motorer, så de kunne transportere større fragtmængder for NASA's rumprogrammer i 1960'erne. Som tiden gik blev brugen af Super Guppierne stadig mere utidssvarende med hensyn til at kunne opfylde Airbus' behov for fragt – flyenes alder medførte høje driftsomkostninger og forøget produktion hos Airbus medførte et større behov for fragtkapacitet.

Designfasen[redigér | redigér wikikode]

I 1991 dannede Aérospatiale og DASA, to af de større Airbus-partnere, et selskab med henblik på at udvikle et erstatningsfly. Udgangspunktet var designet anvendt til det tomotorers widebody-passagerfly Airbus A300: vingerne, landingsstellet og den nedre del af flykroppen er den samme som hos A300, mens den øvre del af flykroppen er en enorm hesteskoformet konstruktion på 7,7 meter i diameter. For at give adgang til den forreste del af flyet uden at skulle afkoble forbindelserne til elektronikken, hydraulikken og flyveinstrumenter blev cockpittet placeret lavere i forhold til A300, helt neden under fragtdækket, derudover blev halestrukturen forstørret og styrket for at bibeholde retningsstabilitet.

Produktion og ibrugtagning[redigér | redigér wikikode]

Opbygningen begyndte i september 1992 og den første flyvning fandt sted i september 1994. Efter 335 timers testflyvning blev flytypen certificeret i oktober 1995[1] og den første A300-600ST "Beluga" blev taget i brug. Yderligere fire Beluga blev fremstillet, cirka ét fly om året, og alle fem fly er stadig i anvendelse. Flyenes primære opgave er at transportere Airbus-komponenter, som er klar til endelig samling, tværs over Europa til Toulouse eller Hamborg, men flyene står også til rådighed for charteropgaver, og har været anvendt til en række særlige lastopgaver, heriblandt rumstationsudstyr, større og skrøbelige kunstværker, industrimaskiner samt helikoptere (en Beluga blev lejet til at fragte to hele NHI NH90'ere og en Eurocopter Tiger fra Europa til Australien og tilbage igen. A300-600ST's lastrum er 7,4 meter i diameter og den maksimale lastvægt er 47 ton. Med en maksimal startvægt på 155 ton kan Airbus Beluga sammenlignes med en almindelig A300, hvilket afspejler, at Beluga blev designet til stort, men relativt let gods.

Rumfanget til gods på en Beluga er større end på en C-5 Galaxy eller en Antonov An-124, men Belugaen er begrænset af en lastvægt på maksimalt 47 ton mod 122,5 ton i en C-5 Galaxy og 150 ton i en An-124.[2] På trods af dens bredde kan Belugaen ikke fragte de fleste slags flykropdele til A380, som for det meste må fragtes med land- og søtransport. Belugaen har været anvendt til at fragte et mindre antal komponenter til A380.[3]

I 1999 transporterede flyet et stort kunstmaleri, Friheden fører folket på barrikaderne af Eugène Delacroix[4] som har hængt i Louvre i Paris siden 1874. Maleriet blev fløjet fra Paris til Tokyo via Bahrain og Kolkata (tidligere Calcutta) på omkring 20 timer.[5] Det store lærred på 2,99 gange 3,62 meter[5] var for stort til at kunne være i en Boeing 747. Det blev fragtet opretstående i en særlig trykcontainer med isotermisk beskyttelse og en anti-vibrationsmekanisme.[5]

Specifikationer[redigér | redigér wikikode]

En Beluga set fra fire sider
A300-600ST[6]
Mandskab i cockpit 2[7]
Samlet længde 56,15 m
Vingespænd 44,84 m
Samlet højde 17,24 m
Vingeareal 258,8 m2
Flykroppens diameter 3,95 m
7,1 m i lastrummet
Tom vægt 86 ton
Lastet vægt 47 ton
Maksimal startvægt 155 ton
Maksimal hastighed 338 km/h
Aktionsradius 2.779 km med 40 tons last
4.632 km med 26 tons last
Lastrummets rumfang 1.210 m3
Motorer (2x) GE CF6-80C2A8

Se også[redigér | redigér wikikode]

Lastning af NH90-helikoptere på en Airbus Beluga i Canberra Lufthavn (2003).

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]