Aktivisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Overordnet set kan aktivisme beskrives som en overlagt handling for at skabe social eller politisk forandring. Denne handling udfolder sig som regel som støtte eller opposition til en ofte kontroversiel sag eller et omdiskuteret argument. Aktivisme indbefatter ofte strategier for udbredelse af ideologiske synspunkter, hvor fysiske handlinger eller symbolske handlinger bruges som argumentation.

Aktivister kan have en livsindstilling, hvor det at sætte ideologisk prægede aktiviteter i gang anses for at være en målestok for troværdigheden af ens holdninger. Blandt stærkt troende personer anses en missionerende aktivisme for en hovedhjørnesten i sand religiøsitet. Dette kan f.eks. ses hos Jehovas Vidner, Mormoner og visse retninger inden for Islam.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Aktivisme har været meget udbredt på den europæiske venstrefløj siden 1960'erne, hvor den bl.a. blev en del af den filosofiske baggrund for terrorgrupper som Rote Armee Fraktion eller Brigate Rosse. Talrige andre grupper har benyttet sig af aktivistiske strategier, eksempelvis fredsaktivister, BZ'ere og diverse politiske ungdomsgrupper.

Forskellige typer for aktivisme[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg