Al-Fatihah

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
ٱلۡفَاتِحَةِ

Sūrat al-Fātiḥah (egl. 'Åbningen', al-Fatihah; arabisk: سُّورَةُ الفَاتِحَة) er den første sura (kapitel) af Koranen.

Åbenbaring[redigér | rediger kildetekst]

Al-Fatihah betragtes af majoriteten af de islamiske lærde som værende blandt de første sura af Koranen der blev åbenbaret i Mekka.[note 1]

Navn[redigér | rediger kildetekst]

Den direkte betydning af al-Fātiḥah er "Åbningen", der giver en indikation af suraens funktion som "åbningen af bogen" (Fātiḥat al-kitāb), den første sura (åbningssuraen) der reciteret i hver cyklus (rakʿah) af de pligte tidebønner (salah) og i en lang række åbningsfunktioner i den daglige islamiske livsførelse. Det kan også tolkes som en reference til at suraen har evnen til at åbne ens hjerte overfor gudstro.

Al-Fatihah betages oftest som værende en sammenfatning af hele Koranens budskab og den mest vigtige sura i hele Koranen. Følgelig har den fået titlen Umm al-kitāb "Bogens moder", en term der også anvendes i andre aspekter i Koranen[koran 1], og til den himmelske udgave af Koranen (og alle andre hellige skrifter)[koran 2]. Den bliver også kaldt "Koranens moder", som en reference til at det indeholder meningen af hele Koranen. Andre titler er "De syv ofte gentaget" (al-Sabʿ al-mathānī)[koran 3], "Kuren" (al-Shifāʾ), fordi den betragtes som havende helende kræfter for både kroppen og sjælen; og "Fundamentet" (al-Asās), fordi den fungere som fundamentet for hele Koranen. Hele suraen er også kendt som Sūrat al-Ḥamd (Lovprisningssuraen), og Sūrat al-Ṣalāh "Bøn-suraen" som den reciteret i begyndelsen af alle bønner af shia og sunni muslimer. Al-Fatihah reciteret også ved forskellige officielle begivenheder, her iblandt ved bryllupper, begravelser,[note 2] børnefødsler, indgivelse af officielle begivenheder, ved underskrift af kontrakter, og ved påbegyndelse af en større rejse.

Indhold[redigér | rediger kildetekst]

Sura 1 (Åbenbaringskapitlet)

1    I Allahs navn, den Nådige, den Barmhjertige.
2    Al lovprisning tilkommer Allah, alverdens Herre
3      den Nådige, den Barmhjertige,
4        Dommedagens Hersker.
5    Dig [alene] tilbeder vi, og Dig [alene] anråber vi om hjælp.
6    Led os ad den lige vej —
7      vejen, der følges af dem, Du har velsignet, ikke [vejen, der følges af] dem, der har vakt Din vrede, ej heller de vildfarne.

Koranen kapitel 1:1-7 (Åbningen)


Sūrat al-Fātiḥah "Åbningssuraen" af Koranen, bestående af 7 vers (āyat).
Surah Fatiha

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • Al-Fatiha 1-7 – Blogger Koranen — Prolegomena, eksegese & indsigt i Koranen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Note[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ I henhold til Mujāhid (d. 04/722-23), en af de ledende islamiske lærde blandt den anden generation af muslimer, blev denne sura åbenbaret i Medina. De fleste lærde afviser påstanden om at det er en Medina sura, da det ellers ville have været umuligt for muslimerne at læse deres pligtige tidebønner (salat).
  2. ^ I nogle lande bliver begravelsesceremonien omtalt som fātiḥah, fordi det markere åbningen af et nyt liv til et andet.

Koran[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Koranen 3:7 Arkiveret 29. januar 2009 hos Wayback Machine.
  2. ^ Koranen 13:39 Arkiveret 29. januar 2009 hos Wayback Machine, 43:4 Arkiveret 29. januar 2009 hos Wayback Machine.
  3. ^ Koranen 15:87 Arkiveret 29. januar 2009 hos Wayback Machine.