Albert Ayler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Albert Ayler
Født Albert Ayler
13. juli 1936
Cleveland Rediger på Wikidata
Oprindelse Cleveland Heights, Ohio USA
Død 25. november 1970
New York City Rediger på Wikidata
Genre Jazz, Free jazz, Avantgarde jazz
Aktive år 19521970
Pladeselskab Bird Notes, Debut, Impulse!, ESP-Disk
Instrumenter
Tenorsaxofon, Sopransaxofon

Albert Ayler (13. juli 193625. november 1970) var en amerikansk avant-garde jazzsaxofonist og komponist.

Han spillede tidligt altsaxofon og turnerede i slutningen af teenage-årene med den legendariske blues-mundharpespiller, Little Walter. Derefter havde han eget rhythm & blues-band, indtil han blev indkaldt til militærtjeneste i Tyskland, hvor han gik over til tenorsaxofon. Han besluttede at blive Europa og blev aktiv på musikscenen i Sverige, hvor han indspillede sin første plade i 1962. Han dukkede også op i København, hvor han blandt andet sad ind med Cecil Taylor i Montmartre, og hvor han i 1963 indspillede en kvartet-plade – hans sidste med jazz-standards.

Den kontroversielt ekspressive Albert Ayler vendte tilbage til USA og involverede sig i den nye avantgardejazz-scene, inden han i efteråret 1964 atter skrev jazzhistorie i København, ledsaget af Don Cherry, Gary Peacock og Sunny Murray.

Fra midten af 1960erne var Albert Ayler anerkendt som en stor personlighed på New York-jazz-scenen. Han blev ofte ledsaget af sin bror, trompetisten Donald Ayler, og deres stil var rabiat freejazz, omend den var ganske speciel i kraft af en voldsom spirituel patos, der blev understøttet af karakteristiske små fanfareagtige temaer med elementer af march- og cirkusmusik.

Med tilknytningen til Impulse Records i 1966 blev Albert Aylers musik blåstemplet, og den blev da også hen ad vejen umiddelbart mere tilgængelig, blandt andet inddrog saxofonisten i sine sidste år stærke elementer af rhythm & blues.

Efter at være forsvundet i et par uger, blev Albert Ayler fundet død i East River i New York. De nærmere omstændigheder er aldrig blevet klarlagt.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Albums[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra DR's musikleksikon. Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet helt erstattet af anden tekst, bedes denne skabelon venligst fjernet.