Albert Lortzing

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Albert Lortzing omkring 1830

Gustav Albert Lortzing (23. oktober 1801 i Berlin21. januar 1851 i Berlin) var en tysk komponist, librettist, skuespiller, sanger og dirigent. Han betragtes som en vigtig repræsentant for den tyske Spieloper, en form der ligner den franske opéra comique, som groede ud af Singspiel.

Lortzing var elev af Carl Friedrich Rungenhagen i komposition; han optrådte som skuespiller og tenorsanger i flere af Tysklands større byer med god succes, og blev på ansat som kapelmester ved stadsteatrene i Leipzig (Leipzig Stadttheater, 1844), Wien (Theater an der Wien, 1846-48) og Berlin (Friedrich-Wilhelmstädtisches Theater, 1850), hvor han døde gældsat.

Hans popularitet var imidlertid så stor at mange teatre i Tyskland foranstaltede en subskription der gav 15.000 daler til hans efterladte familie.

Bland Lortzings værker må nævnes Zar und Zimmermann (1837) og Der Wildschütz (1842), begge Singspiele. Han komponerede også en romantisk opera Undine (1845) og en revolæutionær eller politisk opera Regina (1848), opkaldt efter hans kone.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


MusikStub
Denne tyske musikrelaterede biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi