Spring til indhold

Albueskæl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Albueskæl
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeMollusca (Bløddyr)
KlasseGastropoda (Snegle)
OrdenArchaeogastropoda
FamiliePatellidae
SlægtPatella
ArtP. vulgata
Videnskabeligt artsnavn
Patella vulgata
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Albueskæl (Patella vulgata) er en 3-5 centimeter stor, marin snegl med en skjoldformet, hueformet skal. Den lever i tidevandszonen på vesteuropæiske klippekyster.[1] Albueskæl er almindelig i den norske og svenske skærgård, men findes kun sjældent i Danmark ved den nordvestjyske kyst.[2]

Sneglen lever af alger og rurer og lignende, som sidder på klipperne. Sneglens spidse ende er afrundet og ligner en albuespids, deraf navnet.

Albueskæl spises rå

[redigér | rediger kildetekst]

I Bretagne i Frankrig spiser man albueskæl rå efter at have stukket en kniv ind under skallen for at frigøre den fra klippen. Derefter skærer man rundt langs indersiden af skallen for at frigøre sneglekødet, så det kan spises.

Andre albueskæl-arter

[redigér | rediger kildetekst]

På dansk er andre snegle navngivet 'albueskæl':[3]

  • Stribet albueskæl (Tectura virginea).
  • Spids albueskæl (Lepeta caeca).
  • Hueformet albueskæl (Iothia fulva).
  • Slidset albueskæl (Emarginula fissura).

Den sidstnævnte art, slidset albueskæl, er en snegl i familien skalslidssnegle (Fissurellidae). På engelsk og i videnskabelig litteratur kaldes disse snegle for "keyhole limpet". De ligner overfladisk arten albueskæl (Patella vulgata), men har hul i toppen af skallen – deraf navnet skalslidsnegle. De kaldes undertiden også "marine limpets" og er ikke nært beslægtede med albueskæl.

Kilder/Henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  1. ^ G. Høpner Petersen, Hans Hvass (red.) Danmarks Dyreverden, bind 3, side 188-189. 2. udgave, Rosenkilde og Bagger 1978.. ISBN 87-423-0076-2
  2. ^ Mandahl-Barth, Skytte Christiansen, Østergaard. Hvad finder jeg på stranden. Side 118. Politikens Forlag. 12. udgave 1986. ISBN 87-567-4122-7.
  3. ^ www.allearter.dk. Snegle Arkiveret 5. oktober 2015 hos Wayback Machine. Filtrer resultater med "albueskæl".
Wikimedia Commons har medier relateret til: