Aleksej Brusilov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aleksej Brusilov
19. august 1853 - 17. marts 1926
Brusilov, Aleksey Alekseyevich (Niva magazine, 1914).jpg
Aleksej Brusilov i 1916
Født 19. august 1853
Det Russiske Kejserrige Tbilisi, Georgien
Død 17. marts 1926
Sovjetunionen Moskva
Begravet ved Novodevitjijklostret
Troskab Det Russiske Kejserrige Russiske Kejserrige
Det Russiske Kejserrige Russiske Kejserrige
Sovjetunionen Sovjetunionen
Tjenestetid 18771923
Rang General
Enhed Kavaleriet
Chef for Den kejserlige hær
Den Røde Hær
Militære slag og krige Den russisk-tyrkiske krig
1. verdenskrig
Den polsk-sovjetiske krig
Underskrift Brusilov's signature.jpeg

Aleksej Aleksejevitj Brusilov (russisk: Алексей Алексеевич Брусилов, tr. Aleksej Aleksejevitj Brusilov; født 19. august 1853 i Tbilisi, Georgien, Det Russiske Kejserrige, død 17. marts 1926 i Moskva) var en russisk general under 1. verdenskrig.

Brusilov blev født i Tbilisi af en russisk far og polsk mor. Han blev uddannet ved det prestigefyldte kejserlige page-korps i St. Petersborg og deltog senere i Den russisk-tyrkiske krig 1877-1878. I 1906 blev han udnævnt til general. Da 1. verdenskrig brød ud, var Brusilov 61 år og fik kommandoen over den russiske ottende armé i Galicien, og senere fik han kommandoen over de russiske styrker, som stod over for de østrig-ungarske styrker i sydvest.

Han ledede den såkaldte Brusilovoffensiv mod Centralmagterne 4. juni20. september 1916, og denne er regnet som den største, men også den sidste russiske, militære sejr under 1. verdenskrig og et af de blodigste slag i historien. Offensiven bragte de russiske styrker helt frem til foden af Karpaterne og svækkede den østrig-ungarske hær stærkt.

Efter Februarrevolutionen blev Brusilov 4. juni 1917 udnævnt til øverstkommanderende for den russiske hær, men måtte gå af allerede i august samme år efter politisk strid. Brusilov deltog ikke i indledningen af Den russiske borgerkrig, men i 1920 blev han af bolsjevikerne sat til at være inspektør for kavaleriet i Den Røde Hær, men blev ikke sat i aktiv kamp.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]