Alexandre Calame

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Alexandre Calame
Schweizisk Landskab af Alexandre Calame, 1830

Alexandre Calame (28. maj 1810 i Vevey19. marts 1864) var en schweizisk landskabsmaler.

Liv og gerning[redigér | redigér wikikode]

Calame kom efter en opvækst under meget trange kår, der tvang ham til en ansættelse ved en bank, 1829 i François Didays atelier. Calame malede alpe- og skovlandskaber og fik snart ry som sit lands største mester i skildringen af storartet alpenatur. Det er det effektfulde schweiziske alpelandskab med dets gletsjere, vandfald og bjergstrømme, hvorom hans kunst svinger i grandiose arbejder af ypperlig tegning og sikker komposition, medens det skorter på malerisk kraft, og den hyppige gentagelse af de samme motiver ofte bringer hans kunst over i rutinen. Calame har med held også fremstillet italiensk natur (Pæstums Ruiner, museum i Leipzig, hvor Calame er særlig rigt repræsenteret, med mange flere). Udstillinger i Paris, Berlin med flere gjorde hans navn verdensberømt. Blandt hans værker kan fremhæves: Montblanc, Jomfruen, Brienz-Søen, Monte Rosa og Mont Cervin, Motiv fra Vierwaldstätter-Søen, Bjergstrømmen (Dresdens Galleri) samt hans måske populæreste værk: De fire Aars- og Dagstider, fremstillet i en cyklus af fire landskaber: forårsmorgen, sommermiddag, efterårsaften og vinternat. I Ny Carlsberg Glyptotek Skovparti. Også en række dygtige og meget udbredte raderinger; endvidere litografier. I Genève blev der 1880 afsløret et monument for Calame.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eugène Rambert, Alexandre Calame, sa vie et son æuvre, Paris, 1884

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.