SIKART

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

SIKART er et bibliografisk opslagsværk og en database over billedkunst i Schweiz og Liechtenstein. Den er gjort offentligt tilgængelig online af Schweizerisches Institut für Kunstwissenschaft (SIK-ISEA). Der er tale om en udvidet og fortsat opdateret udgave af instituttets trykte opslagsværk Biografisches Lexikon der Schweizer Kunst fra 1998,[1] hvori der var omkring 1.100 detaljerede biografier og omkring 12.000 kortere beskrivelser.

Indhold[redigér | rediger kildetekst]

SIKART udtaler selv, at databasen er rettet mod både fagfolk og det brede publikum, der er interesseret i kunst. Den indeholder biografier om professionelle kunstnere fra Schweiz og Liechtenstein, der har "arbejdet inden for genrerne maleri, tegning, gravering, skulptur, video, installationskunst, foto, performance og web-kunst", men ikke personer, der "udelukkende har arbejdet med kunsthåndværk som grafik, design, klokkestøbning, guldsmedearbejde, keramik, dokumentarfotografering osv."

Indholdet er skrevet på det sprog, som kunstneren er tættest knyttet til: fransk, italiensk eller tysk. Kunstnerne er bedømt på en skala fra 1 til 5 stjerner efter deres betydning, og bedømmelsen afgør omfanget af beskrivelsen. Som et minimum er der for en kunstner angivet navn (og eventuelle varianter), fødsels- og dødsdato, kort CV, beskrivende nøgleord, leksikon-indgang, bibliografi samt link til kunstnerens hjemmeside (hvis den findes). For kunstnere med 3 til 5 stjerner er der også biografiartiklerne på to til fire sider samt digitale reproduktioner af deres værker.

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

SIKART finansieres af den schweiziske konføderation, de schweiziske kantoner og private donatorer. Databasen kan bruges gratis af alle, men fra begyndelsen i februar 2006 havde SIK-ISEA en hensigt om på et senere tidspunkt at afkræve betaling af brugere og på den måde blive uafhængig af offentlige tilskud.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Jost, Karl, red. (1998). Biografisches Lexikon der Schweizer Kunst. Schweizerisches Institut für Kunstwissenschaft (tysk). Verlag Neuer Zürcher Zeitung. ISBN 3-85823-673-X.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]