Almindelig hjertemusling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Almindelig hjertemusling
Cerastoderma edule-Nl.jpg
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota
Rige Animalia (Dyr)
Række Mollusca (Bløddyr)
Klasse Bivalvia (Muslinger)
Orden Veneroida
Familie Cardiidae
Slægt Cerastoderma
Art C. edule
Videnskabeligt artsnavn
Cerastoderma edule
Linnaeus, 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Den almindelige hjertemusling (latin: Cerastoderma edule) er en 40-60 millimeter stor, marin musling, der er udbredt langs Europas kyster. I Danmark er det en af de almindeligste muslinger. Den lever nedgravet få centimeter nede i sandbunden, oftest på lavt vand. Skallerne er mere eller mindre hjerteformede med karakteristiske ribber. Farven er hvid eller gul. Arten er fundet almindeligt i køkkenmøddinger.

Levevis[redigér | redigér wikikode]

Hjertemuslingen lever af at filtrere encellet planteplankton fra vandet. Som mange andre muslinger har hjertemuslingen to ånderør til henholdsvis ind- og udstrømmende vand. Når den er nedgravet i sandet, rager de to ånderør op over havbunden, så den har adgang til frisk vand. Hjertemuslingen bliver 2-3 år gamle.

Formeringen sker i foråret, hvor æg og sæd gydes frit i vandet. De befrugtede æg klækker som larver, der lever pelagisk i den første tid. Senere får larven skal og slår sig ned på bunden.

I Vadehavet, hvor der er store mængder plankton, og hvor tidevandet bringer frisk vand ind over muslingerne, har man fundet op til 5.000 individer pr m².[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Mandahl-Barth, Skytte Christiansen, Østergaard. Hvad finder jeg på stranden. Side 126. Politikens Forlag. 12. udgave 1986.