Almindelig hjertemusling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Almindelig hjertemusling ?
Cerastoderma edule-Nl.jpg
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Eukaryota
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Mollusca (Bløddyr)
Klasse: Bivalvia (Muslinger)
Orden: Veneroida
Familie: Cardiidae
Slægt: Cerastoderma
Art: C. edule
Videnskabeligt artsnavn
Cerastoderma edule
Linnaeus, 1758

Den almindelige hjertemusling (latin: Cerastoderma edule) er en 40-60 millimeter stor, marin musling, der er udbredt langs Europas kyster. I Danmark er det en af de almindeligste muslinger. Den lever nedgravet få centimeter nede i sandbunden, oftest på lavt vand. Skallerne er mere eller mindre hjerteformede med karakteristiske ribber. Farven er hvid eller gul. Arten er fundet almindeligt i køkkenmøddinger.

Levevis[redigér | redigér wikikode]

Hjertemuslingen lever af at filtrere encellet planteplankton fra vandet. Som mange andre muslinger har hjertemuslingen to ånderør til henholdsvis ind- og udstrømmende vand. Når den er nedgravet i sandet, rager de to ånderør op over havbunden, så den har adgang til frisk vand. Hjertemuslingen bliver 2-3 år gamle.

Formeringen sker i foråret, hvor æg og sæd gydes frit i vandet. De befrugtede æg klækker som larver, der lever pelagisk i den første tid. Senere får larven skal og slår sig ned på bunden.

I Vadehavet, hvor der er store mængder plankton, og hvor tidevandet bringer frisk vand ind over muslingerne, har man fundet op til 5.000 individer pr m².[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Mandahl-Barth, Skytte Christiansen, Østergaard. Hvad finder jeg på stranden. Side 126. Politikens Forlag. 12. udgave 1986.