Andries de Witt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Andries de Witt
Født 16. juni 1573 Rediger på Wikidata
Dordrecht, Holland Rediger på Wikidata
Død 26. november 1637 (64 år) Rediger på Wikidata
Dordrecht, Holland Rediger på Wikidata
Søskende Jacob de Witt Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Universiteit Leiden Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Andries de Witt (født 16. juni 1573 i Dordrecht, død 26. november 1637 i Den Haag) var en nederlandsk aristokrat og politiker fra den hollandske guldalder.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Andries de Witt var søn af Cornelis Fransz de Witt (1545-1622), et indflydelsesrigt medlem af De Witt-familien, en patricier i Dordrecht, som var en af de vigtigste byer i de hollandske provinser i 1600-tallet. Andries og hans storebror Jacob de Witt voksede op i et privilegeret miljø. Efter at have afsluttet sine studier på Latinskolen i Dordrecht kom Andries ind på Leiden Universitet.

De Witt blev udpeget til pensionær i Dordrecht. I 1619 blev de Witt rådspensionær i Holland og samtidig reelt regeringschef, en titel han kom til at beholde indtil 1621.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • Biografi i Andries de Witt
  • Biografi i Andries de Witt – Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek (nederlandsk/hollandsk)
  • C.A. van Sypesteyn: De geslachten De Witt te Dordrecht en te Amsterdam in: De Nederlandsche heraut. Tijdschrift op het gebied van geslacht-, wapen- en zegelkunde jrg. 3 (1886 's-Gravenhage; C. van Doorn & zoon)
  • H.P. Fölting: De landsadvocaten en raadpensionarissen der Staten van Holland en West-Friesland 1480–1795. Een genealogische benadering. Deel III in: Jaarboek Centraal Bureau Voor Genealogie. Deel 29 (1975 Den Haag; Centraal Bureau Voor Genealogie)