Antikvitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Antikvitetsforhandler i Paris, der er specialiseret i rejsegenstande.

En antikvitet (latin: "gammel", "antik") er et gammelt samleobjekt. Det bliver samlet eller eftertragtet som følge af dets alder, æstetik, sjældenhed, tilstand, brug, personlig følelsesmæssig forbindelse og/eller andre unikke egenskaber. Det er et objekt der repræsenterer en tidligere æra eller tidsperiode i samfundet. Ofte bruger man antik om genstande, der er mere end 100 år gamle.

Antikviteter er som regel genstande, som udviser en grad af håndværkmæssig tradition eller særligt øje for design som eksempelvis et bord eller en tidlig bil. Det bliver købt i antikvitetsforhandlere, ved ejendomssalg, på online auktioner eller andre steder eller arves. Antikvitetsforhandlere tilhører ofte nationale brancheorganisationer, heraf mange som tilhører CINOA, en forening for kunst- og antikbrancheforeninger over 21 lande, som repræsenterer mere end 5.000 forhandlere.

Antikviteter er ofte omdrejningspunktet i programmer om værdisættelse af genstande som eksempelvis Guld på godset, Hvad er det værd? (begge DR) Sæt pris på dit hjem (TV 2) og Antiques Roadshow (BBC).