Kulturhistorie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Kulturhistorie er helt basalt en gren af faget historie, der beskæftiger sig med den menneskelige civilisations og kulturs udvikling og forskellige former. Som sådan beskæftiger den sig med udforskning og fremstilling af de åndeligt-kulturelle elementer i de menneskelige samfund i løbet af historien, hvor den også indblander eksempelvis landskabers og ideers indflydelse på den kultur, som mennesket har frembragt i løbet af historien. Kulturhistorie er således en kombination af forskellige videnskaber, deriblandt fortrinsvis videnskaber som antropologi, filosofi, sociologi og kulturgeografi. Også religion, religionshistorie og religionsfilosofi og disse fagområders ideologiske, samfundsmæssige og historiske påvirkning af de menneskelige samfund er en vigtig del af kulturhistorien.

Kulturhistorien er ikke i samme grad som f.eks. historie fokuseret på den politiske eller statslige historie, hvorfor årstal og enkeltbegivenheder er af mindre relevans. Faktisk defineres kulturhistorie ofte som en modsætning til den deciderede statshistorie, den klassiske politiske historie, der nøgternt beskriver og forklarer begivenheder.

Historikeren Troels Frederik Troels-Lund var en af de første danske kulturhistorikere med sit banebrydende værk Dagligt liv i Norden i det sekstende århundrede der udkom 1879-1901.

Kunst og kultur Stub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.