Antracit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 6. apr. 2014, 22:01 af Ditlev Petersen (diskussion | bidrag) Ditlev Petersen (diskussion | bidrag) (→‎Intro: lånte lidt fra den meget store engelske artikel. Det må dog være en forbedring.)
Billede af antracit.

Antracit er en form for stenkul med et meget højt indhold af kulstof, mellem 92,1% og 98%. Antracit har derfor en høj brændværdi. Det er stærkt glinsende. Det afgiver ikke tjæreforbindelser eller andre kulbrinter, når det opvarmes.

Geologi

Antracit er som alle kul metamorfoserede plantedele; det er den mest omdannede kul og findes derfor i de dybeste aflejringer. Ved højere grad af metamorfose kan dannes grafit.

Produktion

Antracit udgør ca. 1% af de samlede reserver af kul. Det udvindes kun i få lande, af hvilke Kina er den største producent. Andre producenter er Rusland, Ukraine, Nordkorea, Vietnam, Storbritannien, Australien og USA. I 2010 var den samlede produktion omkring 670 millioner tons. Antracit inddeles i renhedsklasser, hvor den laveste anvendes i kraftproduktionen, de højeste anvendes i metallurgien.

Wikimedia Commons har medier relateret til: