Apostelkirken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Apostelkirken
Apostelkirken Copenhagen.jpg
Apostelkirken
Generelt
Opført 1901
Geografi
Adresse Saxogade 13, 1662 København V
Sogn Vesterbro Sogn
Pastorat Vesterbro Pastorat
Provsti Vor Frue-Vesterbro Provsti
Stift Københavns Stift
Kommune Københavns Kommune
Eksterne henvisninger
folkekirken-vesterbro.dk/Apostelkirken

Apostelkirken er en del af den evangelisk lutherske folkekirke og blev bygget i 1901 af Valdemar Koch og hører til Vesterbro Provsti, Københavns Stift. Kirken har adresse på Saxogade 13, men der findes desuden en indgang fra Westend nr 10.

Tårnet står som en teaterkulisse. Det var oprindelig en del af en husfacade, før saneringen af Saxogade i slutningen af halvtredserne.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Baggrund for opførelse af Apostelkirken[redigér | redigér wikikode]

Apostelkirken blev bygget på baggrund af den massive indvandring til i byen i det sidste halvdel af det 19. århundrede. Indbyggertallet på Vesterbro steg fra 1711 personer i 1840 til 65.565 i 1901. På den tid var der dog imidlertid kun Sct. Matthæus Kirke i hele bydelen, hvilket fremmedgjorde tilflytterne for kirken, der bestod af bunkebryllupper og bunkebegravelser. På den baggrund blev Det Københavnske Kirkefond startet, og denne fond har været med til at bygge ca. 100 kirker. Apostelkirken var dog i modsætningen til de andre kirkefondskirker mere et projekt blandt rigmænd, som i 1897 fremsatte ideen og skaffede de fornødne penge til byggeriet.

Opførelsen af kirken[redigér | redigér wikikode]

Citat Giv Du, o Herre, at dette Dit Hus maa blive fuldført til din Ære og tjene Menighedens Opbyggelse i Dit Hellige Navn Citat

Citat fra det dokument, der blev lagt ned ved siden af grundstenen i 1899

I 1899 blev grundstenen til kirken lagt, arkitekten Otto Valdemar Koch (1852, Falster – 1902), der også har bygget en del andre kirker, stod for byggeriet og i 1901 stod kirken færdig, og blev indviet den 24. november af biskop Skat Rørdam.

Citat Dersom Herren ikke bygger huset, da arbejder bygningsmændene forgæves, dersom Herren ikke bevarer staden, da vogter vægteren forgæves Citat

Biskop Skat Rørdams ord ved indvielsen. Citat fra salme 127

Apostelkirkens udvikling igennem tiden[redigér | redigér wikikode]

Diakoni[redigér | redigér wikikode]

Kirken tog tidligt del i de mange sociale opgaver, der var brug for på Vesterbro. I 1902 stiftedes Apostelkirkens menighedspleje, som stadig findes i dag. Menighedsplejen har i alle årene forvaltet forskellige store opgaver, særligt gennem de mange diakonissesøstre der i tidens løb har været ansat ved kirken. Menighedsplejens opgaver ændredes en del i 1975, da hjemmeplejen blev overtaget af Københavns Kommune, men har også siden haft diakoner tilknyttet til husbesøg og lignende. Apostelkirken har også været arrangere i et mødested for ensomme kvinder, og har kontakt med Blaa Kors, og Himmelekspressen, hvor der stadig er frivillige fra kirken der hjælper til i. I 1979 startede DMS et indvandrerarbejde i området, hvor der fra begyndelsen var tilknytning til Apostelkirken, og da så Mødestedet for kvinder lukkede ned i 1983, blev disse lokaler til Mødestedet for indvandrere. To af kirkens præster, deriblandt den nuværende, har været indvandrerpræster samtidig med at være præst i Apostelkirken.

Menighedsfællesskabet[redigér | redigér wikikode]

Kirkefondets byggerier og deriblandt Apostelkirken blev bygget med sigte på at opbygge et større menighedsliv udover de ugentlig gudstjenester. Derfor blev der også fra starten af bygget et Menighedshus, hvor menigheden kunne samles. Og allerede den 1. juli 1902 blev Apostelkirkens Menighedssamfund stiftet, til at samle det frivillige kirkelige arbejde. Søndagsskolen, børnehaven, KFUM&K og FDF K 14 har været en del af kirken.

Kirkens aktiviteter[redigér | redigér wikikode]

Kirken har i dag en lang række aktiviteter, der er af både kirkelig og social art. Alle hverdage er der andagt kl 17.00 der er blevet varetaget af Claes E. Johansen i nu mere end 15 år. Derudover er der månedelige møder (apostelmøderne), studiegrupper, seniormøder, strikkefællesskab og et kristent tværkulturelt fællesskab, kaldt koinonia. Der drives også et bofællesskab (K45) ud fra Apostelkirken, hvor der bor fire unge, der så har forskellige opgaver i forbindelse med kirken.

Apostelkirken råder over cafelokaler i Saxogade 5, hvor der holdes den sociale cafe "Kafe Kairos" om onsdagen som foregår i samarbejde med Indre Mission, og også Cafe Exit, der er et tilbud for tidligere fanger og indsatte som en hjælp for at få netværk i København. Også fangekoret og hjælpegruppen SAVN for pårørende til indsatte holder i dag til i kirkens lokaler. Desuden har Apostelkirken også noget samarbejde med EliaskirkenVesterbros Torv, hvor der afholdes aftenkirke hver søndag aften, og mange af Apostelkirkens kirkegængere hælper også med i Eliaskirkens ugentlig natkirke om fredagen.

I kraft af sognepræsten rolle som indvandrepræst er der også en nær tilknytning til mødestedet på Valdemarsgade 14, hvor Danmissions Indvandrerarbejde på Vesterbro har deres virke.

Kirkens præst[redigér | redigér wikikode]

Adskillige præster har i tidens løb været ansat i Apostelkirken. Den nuværende præst, Niels Nymann Eriksen, har været i embedet siden foråret 2005. Stillingen er en delt som en 60% sognepræststilling og 40% indvandrerpræst på Vesterbro.

Kirkebygningen[redigér | redigér wikikode]

Literatur[redigér | redigér wikikode]

Apostelkirken 100 år – jubilæumsskrift for Apostelkirken 2001

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]Koordinater: 55°40′18.8″N 12°33′04″Ø / 55.671889°N 12.55111°Ø / 55.671889; 12.55111