Arapaho

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Arapaho
Flag of Arapaho Nation.svg
Arapaho-folkets flag
Chief Black Coal - An Arapaho Chief.jpg
Høvding Black Coal, en af de mest betydende arapahohøvdinge på sin tid (anden halvdel af 1800-tallet).
Antal
cirka 10.861 (2011)[1]
Områder med store befolkninger
Etnografi
Sprog Engelsk, arapaho, steppeindiansk tegnsprog
Religion Oprindelige amerikaneres kirke, traditionel religion, kristendom
Relaterede etniske grupper
Gros ventre, cheyenne og andre algonkinerfolk

Arapaho er et folk af Amerikas oprindelige folk, der historisk set levede på prærien i nutidens Colorado og Wyoming. De var nært allieret med cheyennerne og havde endvidere forbindelse med lakota og dakota. Arapaho-sproget (Heenetiit) er et algonkinsk sprog nært beslægtet med gros ventre (ahe/a'ananin), der blev talt af folket med samme navn, som menes at være en tidlig udløber af arapahoerne. Andre præriefolk som cheyenne og blackfoot, hvis sprog også er algonkinske, taler sprog, der er ret forskellige fra arapaho.

I 1850'erne dannede arapahogrupper to stammer: nordlige og sydlige arapaho. Siden 1878 har nordlige arapaho levet sammen med østlige shoshone i Wind River-indianerreservatet i Wyoming og anerkendes af de føderale myndigheder. Sydlige arapaho lever sammen med sydlige cheyenne i Oklahoma. Disse to stammer er ligeledes anerkendt af de føderale myndigheder som fælles gruppe.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Pritzker, Barry M. (2000). A Native American Encyclopedia: History, Culture, and Peoples. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-513877-1. 
FolkeslagStub
Denne artikel om folkeslag eller etnografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.