Arbeidernes Ungdomsfylking

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Logo

Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) er en norsk politisk ungdomsorganisation, der er tilknyttet Det norske Arbeiderparti. Med sine 9.500 medlemmer er det Norges største politiske ungdomsorganisation.

AUF blev dannet i sin nuværende form i 1927, da Venstrekommunistisk Ungdomsfylkning og Norges sosialistiske ungdomsforbund blev lagt sammen. Arbeiderpartiets første ungdomsorganisation blev imidlertid grundlagt allerede i 1903, hvilket AUF selv regner som sit etableringsår. AUF har været en af de mest indflydelsesrige ungdomsorganisationer i Norge, og rækken af formænd tæller bl.a. Trygve Bratteli, Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg. Siden 2010 har Eskil Pedersen været landsformand for AUF.

AUF er medlem af International Union of Socialist Youth og YES.

Lederen (pr. 2018) er Ina Libak.

Massakren på Utøya[redigér | redigér wikikode]

I 2011 blev øen angrebet af en mand, som udgav sig for at være en politimand. Mens AUF holdt sommerstævne. I løbet af en time nåede han at dræbe mindst 68 personer,[1] og mindst 90 er indlagt på hospitalet.[2] Ifølge VG er den pågrebne den 32-årige Anders Behring Breivik. Han er beskrevet som højreekstrem.[3]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]