Arbejdsløshedskasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

En arbejdsløshedskasse eller a-kasse er en organisation, der tilbyder forsikring mod arbejdsløshed samt administrerer offentlige love og regler på området. De fleste arbejdsløshedskasser er tilknyttet en eller flere tilsvarende fagforening(er).

Ydelser og tilbud[redigér | rediger kildetekst]

A-kasser skal tilbyde en række ydelser og udføre en række lovbestemte opgaver, bl.a.:

Mange a-kasser tilbyder desuden rådgivning, kurser m.m.

Finansiering[redigér | rediger kildetekst]

Dagpenge finansieres delvist af medlemmerne gennem kontingentet og delvist via staten. Indtil 2008 var lønmodtagernes indbetaling til Arbejdsmarkedsfonden en del af finansieringen, men efter 2008 indgår statens udgifter til dagpengesystemet i det generelle statsbudget. Derudover er der en mindre del af dagpengene arbejdsgiverfinansieret - de såkaldte G-dage.

Da antallet af forsikrede har været relativt konstant i en årrække, er medlemmernes finansiering det også. Statens bidrag afhænger derimod af konjunkturerne. Under højkonjunturen i årene umiddelbart inden finanskrisen var de relativt lave dagpengeudbetalinger således fuldt medlemsfinansierede, mens staten i perioden med højere ledighed i perioden efter krisen stod for omtrent halvdelen af finansieringen.[1]

I modsætning til forsikringsselskaber skal a-kasserne ikke tjene penge på aktiviteterne, men er organisationer hvor medlemmerne har sluttet sig sammen for at sikre sig mod arbejdsløshed.

Krav til a-kassen[redigér | rediger kildetekst]

For at kunne udbetale dagpenge og andre ydelser skal a-kassen være statsanerkendt og opfylde en række krav, bl.a. til vedtægter og organisation. Pr. januar 2017 er der 23 statsanerkendte a-kasser, som er medlem af brancheorganisationen AK-Samvirke[2][3] & der findes i dag 33 statsanerkendte arbejdsløshedskasser i Danmark.

Tilsynsmyndighed[redigér | rediger kildetekst]

A-kassernes tilsynsmyndighed er Arbejdsmarkedsstyrelsen under Beskæftigelsesministeriet.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]