Arbejdsløshedskasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 9. mar. 2013, 19:12 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 3 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q1780825)

En arbejdsløshedskasse eller a-kasse er en organisation, der tilbyder forsikring mod arbejdsløshed samt administrerer offentlige love og regler på området. De fleste arbejdsløshedskasser er tilknyttet en eller flere tilsvarende fagforening(er).

Ydelser og tilbud

A-kasser skal tilbyde en række ydelser og udføre en række lovbestemte opgaver, bl.a.:

Mange a-kasser tilbyder desuden rådgivning, kurser m.m.

Finansiering

Dagpenge og andre ydelser finansieres af medlemmerne gennem kontingentet (ca. 25 procent) og via lønmodtagernes indbetaling af arbejdsmarkedsbidrag. Desuden betaler medlemmerne selv administrationen. I modsætning til forsikringsselskaber skal a-kasserne ikke tjene penge på aktiviteterne, men er organisationer hvor medlemmerne har sluttet sig sammen for at sikre sig mod arbejdsløshed.

Krav til a-kassen

For at kunne udbetale dagpenge og andre ydelser skal a-kassen være statsanerkendt og opfylde en række krav, bl.a. til vedtægter og organisation. Pr. januar 2013 er der 26 statsanerkendte a-kasser, som er medlem af brancheorganisationen AK-Samvirke.

Tilsynsmyndighed

A-kassernes tilsynsmyndighed er Arbejdsmarkedsstyrelsen under Beskæftigelsesministeriet.

Henvisninger