Arbi Barajev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arbi Barajev
Født 27. maj 1973 Rediger på Wikidata
Alkhan-Kala
Død 23. juni 2001 (28 år) Rediger på Wikidata
Alkhan-Kala, Tjetjenien, Rusland Rediger på Wikidata
Nationalitet Tjetjener
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Helt
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Arbi Alautdinovitj Barajev (tjetjensk: Арби Алаутдинович Бараев, tr. Arbi Alautdinovitj Barajev, også kendt som "Terminatoren"; født 27. maj 1974 i Alkhan-Kala, Tjetjeniens og Ingusjetiens ASSR, USSR, død 22. juni 2001 samme sted Den Russiske Føderation) var en tjetjensk krigsherre og leder af den militante terrorgrupper Special Purpose Islamic Regiment. Barajev stod i spidsen for en lang række brutale kidnapninger, tortur og mord; han havde ifølge vidner pralet af at personlig have dræbt 170 mennesker.

Barajev menes at have beordret halshugningen af fire udenlandske telekom-arbejdere: tre britiske og et New Zealandsk gidsel som var blevet kidnappet i 1998. Sandsynligvis tabte British Telecom, der var de fires arbejdsgiver, en budkonkurrence med Al-Qaeda der toppede deres US$ 10 millioner bud for at få gidslerne frigivet med at betale US$ 20 millioner for at få dem dræbt[1][2].

I 2002 blev han dræbt af russiske styrker i hans hjemby Alkhan-Kala i nærheden af Grosnij. Arbi Barajev var onkel til Movsar Barajev som efter hans død overtog lederskabet af organisationen Special Purpose Islamic Regiment, og ledte terrorangrebet mod Dubrovka-teateret i Moskva.

Livsforløb[redigér | rediger kildetekst]

Barajev og hans fæller var kendt for deres ekstremt brutale mord og kidnapninger, så vel som to forsøg på at snigmyrde Aslan Maskhadov[3]. I 1997 underskrev Aslan Maskhadov et dekret der krævede at Barajev underlagde hans islamiske regiment ind under det tjetjenske indenrigsministerium, men Barajev nægtede at følge ordren. Det endte med et opgør mellem Barajev og Maskhadovs mænd uden for Gudermes i sommeren 1998, der efterlod omkring 80 mand døde og over 100 sårede, men det lykkedes ikke Maskhadov at afvæbne Barajevs regiment[4], i stedet blev han frataget hans rang som brigadegeneral og erklæret en fjende af Ichkeria og af det tjetjenske folk.

Den tjetjenske kirurg Khassan Baiev beskrev Arbi Barajev som en "født dræber, og hans mænd var desperados med blodvendetta erklæret mod dem for mord. De tilsluttede sig Barajev for beskyttelse mod deres hævnere i en endeløs voldscyklus [...] Han ejede en stald af dyre udenlandske biler, havde adskillige koner og flyttede omkring med en eskorte af tyve til tredive vagter. Alle antog at han var i russernes sold"[5]. Arbi Barajevs familie fordømte ham for hans forbrydelser og sagde at "familien bekendtgør uden for moskeen at hvis en dræbte ham, ville de afstå alle krav. Der vil ikke blive nogen blodhævn[5].

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Rebel leader's notorious family, BBC, 23. oktober 2002 (engelsk)
  2. ^ The Special Purpose Islamic Regiment, Center for Defense Information (engelsk)
  3. ^ The Security Organs of the Russian Federation. A Brief History 1991-2004 af Jonathan Littell, Psan Publishing House 2006 (engelsk)
  4. ^ Moscow Tragedy: More Questions Than Answers (engelsk)
  5. ^ a b Khassan Baiev, Ruth Daniloff. The Oath: A Surgeon Under Fire. Walker & Company. 2004. ISBN 0-8027-1404-8. (Khassan Baiev er en kirurg som amputerede Sjamil Basajevs ben efter at han var blevet af en mine, og opererede Salman Raduev og Arbi Barajev. Imidlertid havde Barajev truet med at dræbe ham da han også hjalp sårede russiske soldater)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]