Archaeplastida

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Archaeplastida
Rødalger er en af grupperne i Archaeplastida
Rødalger er en af grupperne i Archaeplastida
Videnskabelig klassifikation
Overdomæne Biota
Domæne Eucaryota
(urangeret) Bikonta
(urangeret) Archaeplastida
Hjælp til læsning af taksobokse

Archaeplastida er det højeste taksonomiske niveau som man i dag kunne finde på at kalde Planteriget. Stramenopila (brunalger m.fl.) regnes i dag aldrig med i planteriget, mens Rødalger og Glaucophyta nogen gange gør. I så tilfælde regnes både rødalger og glaucophyta enten som overrækker eller evt. som underriger. En anden måde at definere det på er at Archaeplastida omfatter alle grønne planter og alger, samt de røde alger. Archaeplastida er også kendetegnet ved at de fleste arter hører til på land eller i ferskvand – bortset fra rødalgerne som er saltvandsorganismer.

En mere "videnskabelig" definition er at plastiderne (Kloroplasterne) hos Archaeplastida er omgivet af netop 2 membraner, hvilket antyder at de udviklede sig direkte fra endosymbiotiske Cyanobakterier. I alle andre grupper er plastiderne omgivet af 3 eller 4 membraner, hvilket antyder at de er optaget fra røde eller grønne alger. Cellerne har som regel en cellevæg af cellulose, og næring oplagres i form af stivelse.

Archaeplastida kan dog ikke opfattes som en taksonomisk gruppe i klassisk forstand – og normalt bruges ikke en betegnelse som f.eks. overrige eller underdomæne om denne gruppe. Archaeplastida skal i stedet opfattes som en fylogenetisk gruppering der afspejler de grønne planters slægtskab med rødalgerne. Der er ikke fuld enighed om hvorvidt Archaeplastida er en monofyletisk gruppe[1] eller evt. parafyletisk.[2]

Undergrupper[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Vinogradov SN, Fernández I, Hoogewijs D, Arredondo-Peter R (oktober 2010). "Phylogenetic Relationships of 3/3 and 2/2 Hemoglobins in Archaeplastida Genomes to Bacterial and Other Eukaryote Hemoglobins". Mol Plant. 4 (1): 42-58. PMID 20952597. doi:10.1093/mp/ssq040. 
  2. ^ Nozaki H, Maruyama S, Matsuzaki M, Nakada T, Kato S, Misawa K (december 2009). "Phylogenetic positions of Glaucophyta, green plants (Archaeplastida) and Haptophyta (Chromalveolata) as deduced from slowly evolving nuclear genes". Mol. Phylogenet. Evol. 53 (3): 872-80. PMID 19698794. doi:10.1016/j.ympev.2009.08.015.