Areligiøs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg

Det at være areligiøs eller ureligiøs bliver ofte forvekslet med ateisme og agnosticisme. Ateisme er fraværet af tro på højere magter, mens agnosticisme er benægtelse af vished om højere magter.

Det ureligiøse[redigér | redigér wikikode]

Derimod er betegnelsen "ureligiøs" et meget bredt begreb, som findes i mange grader, som udtrykker en manglende stillingstagen og manglende interesse for religion. For den ureligiøse er religionen gledet mere eller mindre ud af personens liv, men det betyder ikke, at denne ikke tilhører nogen religion. Langt de fleste - om ikke alle - verdens ureligiøse tilhører officielt en religion, og de bliver som regel også gift i deres religons kirke eller tempel, men det karakteristiske er, at religionen ikke spiller nogen væsentlig rolle i dagligdagen. Som sådan er en ureligiøs person en, der er præget af en meget høj form for sekularisering. For de ureligiøse er folk, der argumenterer for deres handlinger ved at henvise til biblen, mere eller mindre mærkelige.

Det areligiøse[redigér | redigér wikikode]

Over for dette og som en fjerde position står den areligiøse. I modsætning til det at være ureligiøse og på samme måde som ateisme og agnosticisme bygger det at være areligiøs på et konkret valg og ikke en manglende interesse, da den areligiøse i høj grad interesserer sig for religion. At være areligiøs er det samme som at være antireligiøs. Det er en afvisning af religioner pga. deres dogmatiske og postulerende natur, men de areligiøse hævder ikke som ateisterne, at der ikke findes højere magter, eller som agnostikerne, at vi aldrig kan vide noget om dem. For den areligiøse er det dogmerne, der er fjenden, altså den kritikløse hævdelse af, at denne eller hin lære er sand.

Som position ligger areligiøsitet mellem ureligiøsitet, agnosticisme og ateisme, da den er bevidst overvejende og reflekterende, men ikke som ateismen, fuldstændigt afvisende.