Aris Kalaizis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aris Kalaizis

Personlig information
Født 1966 Rediger på Wikidata
Leipzig, Sachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Arbejdssted Leipzig Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Aris Kalaizis (født 1966 i Leipzig) er en tysk-græsk maler.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

The Floating Woman / Oil on canvas / 210x300 cm / 2018

Aris Kalaizis er søn af en græsk, politisk immigrant (fra den græske borgerkrig) i Leipzig. Efter et uddannelsesforløb i trykkemetoden ”offset printing” og i foto-teknik begyndte han at studere kunst i 1992 på the Academy of Visual Arts Leipzig (Hochschule für Grafik und Buchkunst). Han bestod sit studie med udmærkelsen summa cum laude i 1997.

Han tog en master-uddannelse på Arno Rink fra 1997 til 2000. Hans første individuelle, offentlige udstilling fandt sted i 2005 og blev kurateret af Marburger Kunstverein. I 2007 præsenterede han sine værker i New York for første gang. Efter sin deltagelse i Biennale di Venezia (12. mostra internazionale architettura) samt ved den fjerde trianale i Guangzhou (Kina) fulgte international anderkendelse. Den internationalt orienterede trianale, som fandt sted på Guangdong Museum of Art, tilbød Kalaizis et meget stort lokale, så han kunne udstille otte, store malerier. Hans mest exceptionelle udstilling indtil videre blev arrangeret på paladsgrunden i Greiz (Schlossmuseum Greiz) og havde titlen ”The Double View”. I Greiz konfronterede Kalaizis det historiske rum og præmisser med moderne kunst. I sin studietid hentede Aris inspiration fra sin professor, og i de senere år er han i højere og højere grad blevet inspireret af barok-maleren Jusepe de Ribera og den britiske kunstner Francis Bacon.

Han har siden år 2000 levet og arbejdet i Leipzig som professionel maler.

Arbejde[redigér | rediger kildetekst]

Make Believe / Oil on wood / 59x80cm / 2009

Kalaizis konstruerer sine malerier, som ofte er udviklet i drømme, via omfattende iscenesættelse og ved at bygge store scener op af forestillede figurer. I denne proces tager han et stort antal pilot-fotografier, som det endelige maleri bliver malet ud fra. Hans scener er sommetider surrealistiske, men han udfolder scenernes subjekter omhyggeligt over lang tid. Han nedskriver ideer, som han måske bringer med på malerier i form af et manuskript. [1] Resultatet af denne sjældne, langsomme kreative proces er malede billeder, der viser idealiserede visioner og mulige indre verdner.

Hans arbejde begynder med en drøm, der frembringer et indre billede eller et indre ønske. Efter at billedet er blevet tydeliggjort, bygger han en stor model af billedet i sit atelier eller leder efter visionen i scener, steder eller konstellationer i virkelighedens verden uden for sit atelier. Dernæst søger han efter noget (ofte en baggrund), som kommer tæt på hans ”ønskede baggrund”. Så snart denne er fundet, tager han fotos af stedet. Herefter følger en meditativ og refleksiv proces, hvor han søger efter scener, der kunne have fundet sted før og efter den afbildede scene. Denne proces adskiller Kalaizis fundamentalt fra fotorealisterne, som ikke udfordrer virkelighedens rammer, hvor nyt kan opstå. Antithesis er det mest indflydelsesrige, strukturelle princip i hans arbejde. Det ses ved, at hans malede arrangementer, der er arkiverede i hans arbejde, udfordrer og stiller spørgsmål ved det, som er afbildet med henblik på at frembringe et nuanceret, nyt projekt. Denne tydelige konsekvensprocedure er utrolig tidskrævende og resulterer kun i omkring fem malerier om året. Det frembringer scener, der er parallelle projekter af det, som eksisterer i virkeligheden. Det er en bevidst strategi, der står i skarp kontrast til den masseproduktion, mange nutidige kunstnere udfører. Fordi hans værker ikke helt kan klassificeres under surrealisme eller realisme, har den amerikanske historiker Carol Strickland udviklet termen ”sottorealism”, baseret på Kalaizis’ arbejde. I denne kontekst referer ”sotto” til ”udover” eller ”under” og henviser til det skjulte mysterium, der eksisterer bagved maleriets afbillede overflade. [2] Liv og død, drøm og virkelighed mødes på en anderledes måde. På grund af denne proces frembringer hans malerier et vist rod og rastløshed; en forstyrrelse af den indre symetri. Hans malerier bliver ofte set som grusomme, hvor alting finder sted samtidig: Magi, ynde, harmoni og et dybt hul. Kalaizis nævner ofte surealiten André Masson i interviews og diskussioner, som engang sagde: “Ingenting er mere fascinerende end virkeligheden”. [3]

Priser[redigér | rediger kildetekst]

 • 1997 State scholarship fra the German State of Saxony
 • 2001 Art prize fra the "Volks and Raiffeisenbank"
 • 2005 USA (Columbus, OH) foreign scholarship fra the Ministry of Science and Art.
 • 2007 ISCP-Residency, New York City, USA
 • 2016 Beijing-Residency, China

Literatur[redigér | rediger kildetekst]

 • Of Gradual Reconciliation, catalogue 1997
 • Athletik und Sinnmonarchie, catalogue, 2000
 • Brancard catalogue, 2003
 • Uncertain Pursuits, catalogue, 2005
 • Rubbacord, catalogue, 2006
 • Making Sky, monograph with catalogue raisonné, 2009
 • The Double View, catalogue at the Schloßmuseum Greiz, 2011
 • The Fourth Guangzhou Triennial catalogue. Guangdong Museum of Art (China), Guangzhou, 2011

Interviews og dokumentation[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

1. ^ Der Leipziger Maler Aris Kalaizis. In: Marburger Forum, Jg.6 (2005), Heft 2 2. ^ aus:Aris Kalaizis im Gespräch mit Carol Strickland_Katalog 'Rubbacord'_Kerber-Vg._S.9 3. ^ Ausstellungsgespräch Aris Kalaizis_Max Lorenzen_Marburg 2007