Arne Skovhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Arne Skovhus
Født 12. juni 1932Rediger på Wikidata
Død 25. november 1983 (51 år)Rediger på Wikidata
Politisk parti SFRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Teolog, stemmeskuespiller, skuespillerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Arne Skovhus f. Skovhus Nielsen (12. juni 1932 i HarndrupFyn, død 25. november 1983) var en dansk skuespiller og teaterdirektør og en markant skikkelse på venstrefløjen.

Skovhus var søn af fynsk frugtavler, virkede en tid som lærervikar i Jylland efter sin studentereksamen, studerede teologi i København i nogle år og blev lærer ved ungdomsfængslet i Møgelkær, hvor han skrev bogen Man glemmer den slags. Han var desuden for en tid højskolelærer, ansat ved Rødding og Krogerup Højskoler.

Han forsøgte sig med mange ting indenfor teaterverdenen og har blandt andet sat stykker op i fængsler med fanger som aktører. Han ledede fra 1967 indtil 1972 Fiolteatret, hvor han i oprettede en elevskole for skuespillere. Han skabte desuden Humlebæk- og Dronningmøllerevyerne. I 1972 blev Skovhus forstander for Kristeligt Studenter-Settlement.

I årene fra 1979 og frem til sin tidlige død i 1983 var han rektor på Statens Teaterskole.[1]

I 1970 debuterede han i filmen Giv Gud en chance om søndagen, hvor han spillede præst og hans sidste film var Forræderne fra 1983, hvor han spillede graver. Han nåede at være med i mere end ti film, hvoraf nogle af rollerne var at lægge stemme til en tegnefilmsfigur.

Skovhus var en af tidens markante marxister, og på en for tiden usædvanlig måde forenede han socialismen med sin kristne tro og virke som præst. Fra SF gik Arne Skovhus over til Venstresocialisterne, hvor han kom ind i hovedbestyrelsen og blev folketingskandidat. I det kortlivede tidsskrift AKTION beskrives Skovhus' virke: "Som teatermand kæmper Arne Skovhus for det politiske teater. Formålet lægger han ikke skjul på. Det politiske teater skal være med til at ændre samfundssystemet i marxistisk retning, og dette mål må aldrig tabes af syne."[2] Fiolteatret blev under hans ledelse et samlingssted for venstrefløjens skuespillere, fx Litten Hansen og Aase Hansen.

Skovhus sad også i bestyrelsen for foreningen BRIS (Børns Rettigheder I Samfundet), der også blev beskrevet i AKTION ifm. Skovhus' levnedsbeskrivelse: "BRIS står for "Børns Rettigheder I Samfundet", men kaldes "BarneRov I Samfundet" idet formålet er at være pressionsgruppe imod forældre og enhver anden autoritet, altid 100 % på barnets side, hvad enten barnet har ret eller ej. I praksis betyder det: hvis barnets ideer er i tråd med BRIS´s marxistiske nedbrydning af det parlamentariske folkestyre, så "hjælper" man barnet – f.eks. med at komme væk hjemmefra, om så det skal være til et snusket narkomiljø. Hvis derimod børn ønsker at være sammen med deres familie eller bestille noget (som børn i Hirtshals), så tier BRIS bumstille. En af Arne Skovhus' BRIS-kolleger skærer tingene ud i pap ved at tale om at "infiltrere systemet, lave 5. kolonne virksomhed" osv."[2]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Arne Skovhusdanskefilm.dk
  2. ^ a b Tidsskriftet AKTION, 12 (1978).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Arne Skovhus kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.