Harndrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Harndrup
Humlemagasinet Harndrup Station
HarndrupHumlemagasinet.JPG HarndrupStationVejsideSØ.JPG
Harndrup Church.jpg
Harndrup Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Middelfart Kommune
Sogn Harndrup Sogn
Postnr. 5463 Harndrup
Demografi
Harndrup by 629[1] (2019)
Kommunen 38.553[1] (2019)
 - Areal 299,93 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.middelfart.dk
Oversigtskort

Harndrup er en byVestfyn med 629 indbyggere (2019)[1], beliggende 4 km sydøst for Brenderup, 27 km vest for Odense og 21 km øst for Middelfart. Byen hører til Middelfart Kommune og ligger i Region Syddanmark.

Harndrup hører til Harndrup Sogn, og Harndrup Kirke ligger i byen.

Faciliteter[redigér | redigér wikikode]

Børneuniverset Fjelsted Harndrup ligger i Fjellerup midt mellem Fjelsted og Harndrup. Det består af Fjelsted Harndrup Skole, SFO'en Valhalla og børnehaven Regnbuen. Den fælles institution blev dannet i 2012 og har 23 medarbejdere. Skolen har 85 elever, fordelt på 0.-6. klassetrin.[2] Efter 6. klasse kommer eleverne til "Anna Trolles Skole" i Brenderup.

Harndrup Forsamlingshus har en stor sal til 125 personer og en lille sal til 45 personer.[3]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Humle[redigér | redigér wikikode]

Området omkring Harndrup og Brenderup kaldes på Fyn "Humleegnen". I 1600-tallet blev forædlet humle importeret fra Pommern og Holsten, men i 1700-tallet blev dyrkning af humlen udbredt på Nordvestfyn.[4] Det skete efter at Anna Trolle, ejeren af Kærsgård, havde sendt et hold bønder til Preussen for at lære moderne humledyrkning.[5] Det tidligere Vestfyens Humlemagasin i Harndrup, stiftet i 1900, er nu indrettet til bl.a. humlemuseum.[6]

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Harndrup havde stationNordvestfyenske Jernbane (1911-66). Nord for stationen fandtes et større bakkeområde med fortrinligt grus, og i 1916 blev der lagt privat sidespor til grusgraven, hvorfra mange vognladninger grus og sten blev transporteret. Harndrup var en af banens mest trafikerede mellemstationer.[7] Stationsbygningen er bevaret på Overgade 4.

Noter[redigér | redigér wikikode]