Arvidsjaur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arvidsjaur kirke

Arvidsjaur er et byområde i Lappland og hovedby i Arvidsjaurs kommune i Norrbottens län i det nordligste Sverige. Arvidsjaur ligger cirka 110 kilometer syd for polarcirklen og havde 4.635 indbyggere i 2010.

Arvidsjaur er blevet til et stort centrum for Europas bilindustri, der i vinterhalvåret udfører biltest i vintermiljø. Der drives også turistvirksomhed med alpin skisport ved bl.a. Vittjåkk skianlæg og vandringer og sportsfiskeri i vildmarken om hhv. vinteren og sommeren.

Byen ligger ved europavej E45, også kaldet Inlandsvägen, og riksväg 95, også kaldet Silvervägen; førstnævnte går mod Jokkmokk i nord og Vilhelmina i syd, og sidstnævnte går mod Skellefteå i øst og Arjeplog i vest.

Lufthavnen Arvidsjaur Airport ligger få kilometer udenfor byen, hvorfra daglige ture afgår til Stockholm. Om vinteren beflyves lufthavnen af charterfly fra Tyskland med forsyninger til den omfattende biltestvirksomhed i området.

Jernbanelinjen Inlandsbanan går gennem Arvidsjaur, der også er endestation for tværbanen til Jörn.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Svensk geografiSpire
Denne artikel om Sveriges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 65°35′N 19°10′Ø / 65.583°N 19.167°Ø / 65.583; 19.167