Atacamaørkenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg "Atacama" omdirigeres hertil. For anden betydning, se Atacama (region).
Atacamaørkenen
Llano de Chajnantor set fra Cerro Toco

Atacamaørkenen ligger i Chile og er opstået som følge af de varme, fugtige vinde, der blæser mod vest hen over det sydlige Sydamerika. Disse vinde afgiver alt deres indhold af vand på vej op ad Andesbjergene. Når vinden blæser ned på vestsiden af Andesbjergene i Chile, er den meget tør og opvarmes på vej ned ad bjergene. Der findes mange mineralforekomster i området, blandt andet kobber og natriumnitrat. Verdens største kobbermine, Chuquicamata, ligger i Atacamaørkenen i en højde af knap 3.000 meter over havets overflade.

Sandets sammensætning i Atacamaørken minder om sandets beskaffenhed på Mars. Derfor bruger forskere ofte ørkenen til at simulere forholdene på Mars. Monturaqui er et meteorkrater med 370 m i diameter, hvor danske forskere har indsamlet meteoritter.

På grund af højden og den tørre luft er Atacamaørknen valgt til placering af astronomiske observatorier. Llano de Chajnantor Observatory er en samling store teleskoper: I en højde af 5.000 m over havets overflade ligger bl.a. radioteleskopet Atacama Large Millimeter Array, ALMA på Chajnantor-plateauet. I nærheden, ved Cerro Toco, i en højde af 5.190 meter ligger seks-meter-teleskopet Atacama Cosmology Telescope (ACT).

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]


Chilensk geografiStub
Denne artikel om Chilensk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi


Koordinater: 24°30′S 69°15′W / 24.500°S 69.250°V / -24.500; -69.250