Aton (gud)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Solskiven Aton
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Aton. (Se også artikler, som begynder med Aton)

Aton er Re i sin fysiske form som en solskive. Amenophis IV mente, at Aton, som var solen, skabte livet med sit lys og opretholdte således også livet på Jorden. Solen bestemte over det enkelte menneskes liv og død ifølge Aton-religionen. Aton-religionen omfattede stadig, at man fik evigt liv efter døden. Dog foregik det ikke gennem dødekulten ved Osiris, som det gjorde før. Netop pga. at Aton-religionen opstod, ændrede Amenophis IV sit navn til Akhenaton, som betød ”Den som er god for Aton” eller ”Atons ånd”. Akhenaton var Atons talerør. Derfor skulle Ægyptens folk tilbede Aton gennem Akhenaton, som en slags repræsentant. Akhnaton og hans førstehustru Nefertiti var de eneste som skulle tilbede Aton direkte. Der er altså tale om en triade mellem Aton, Akhenaton og Nefertite.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Allerede i begyndelsen af nye rige fandtes der en Atonkult ved hoffet. På det tidspunkt var Aton dog kun én blandt mange guder. Under Amenophis III fik Aton en stadig større betydning end under de foregående konger. Det kulminerede, da Amenophis IV ændrede sit navn til Akhenaton, forbød dyrkelsen af andre guder, særligt Amon, og flyttede hovedstaden til Al-Amarna. Under Akhenatons søn Tutankhamon flyttede hovedstaden tilbage til Theben og Amonkulten blev genoptaget. De efterfølgende faraoner gjorde alt for at slette Akhenaton fra Egyptens historie.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: