Austin (Texas)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Austin
Overblik
Land USA USA
Borgmester Kirk Watson
Stat Texas
Grundlagt 1835
Demografi
City of Austin 885.400 (2013)
 - Areal 704 km²
 - Befolknings­tæthed 1.065,04 pr. km²
Metroregion 1.883.051 (2013)
 - Befolknings­tæthed 11.099,91 pr. km²
Andet
Hjemmeside www.austintexas.gov
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Austin. (Se også artikler, som begynder med Austin)

Austin er hovedstad i den amerikanske delstat Texas. Byen har 885.400 indbyggere (2013), over 1 million inklusiv forstæder. Det gør byen til Texas' fjerde største efter Houston, San Antonio og Dallas og USA's 11. største.

Austin blev grundlagt i 1830, oprindeligt med navnet Waterloo. I 1839 blev byen valgt som hovedstad i Republikken Texas og ændrede derefter navn til Austin efter "Texas' Fader" Stephen F. Austin. Da republikken i 1845 blev annekteret af USA, fortsatte Austin som politisk hovedstad i den nye delstat Texas. Udover at være delstatshovedstad er Austin administrativt centrum for det amerikanske county Travis County.

Austin har de sidste årtier haft et meget rigt kultur- og musikliv. Der er to store musikfestivaler i Austin hvert år: Austin City Limits (ACL) og South by South West (SXSW), og derudover også mange mindre kulturbegivenheder. Austin er kendt for at være grøn og lidt eccentrisk, for at være et center for højteknologisk iværksætteri, samt for politisk at være markant mere venstreorienteret end resten af Texas. Dette skyldes bl.a. tilstedeværelsen af University of Texas at Austin, et af USA's allerstørste universiteter, med sine mere end 50.000 studerende.

Austins lufthavn er Austin-Bergstrom International Airport (ABIA), som ligger omkring otte km sydøst for byen.

Kongresbygningen i Austin.
Gammelt kort over Austin, fra 1873.
Barton Springs Pool i Austin.
USA's geografiSpire
Denne artikel om USA's geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi