Azygos system

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

I anatomi refererer Azygos system til en struktur, der er uparret. Dette er relativt usædvanligt, eftersom de fleste elementer inden for anatomien udviser bilateral symmetri.

Broom icon.svg Kvalitetssikring
Dette afsnit bør bringes til at stemme med Wikipedias standard if. Wikipedia:QA

V. azygossystemet

Selve systemet dannes ud fra to longitudinelle vener, v. azygos og v. hemiazygos. Disse løber langs rygsøjlen og deres funktion er drænage af thoraxvæggen og organerne i mediastinum posterius. De to vener er en forsættelse af v. lumbalis ascendens, som løber langs proc. transversus bag m. psoas major.

v. azygos ; er den største af de to vener og løber opad på højre side langs ryghvivlens forflade og bag oesophagus. Den løber til højre for pars thoracica aortae og ductus thoracicus indtil 4-5 hvivel, hvor den laver en bue og tømmer sig i v.cave superior lige inden denne indtræder i pericardiet. V. hemiazygos danner sammen med V. hemiazygos accessoria (som dannes af intercostal venerne i venstre side) en venestamme, som ligger og dræner på hele venstre side af hvivelsøjlen forflade. Denne stamme indmunder ved omkring 8. hvivel i v. azygos