Bømlafjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 59°38′25.206″N 5°17′31.117″E / 59.64033500°N 5.29197694°Ø / 59.64033500; 5.29197694

Stordabroen set fra Digernessundet i Bømlafjorden.

Bømlafjorden er en fjord i Hordaland fylke i Norge og den yderste del af Hardangerfjorden. Fjorden begynder mellem Ryvarden Fyr, på Sletta, og Bømmelhuk, på den sydlige del af Bømlo, og går til Tittelsnes i Sveio og Langenuen. I nordenden møder Bømlafjorden flere andre fjorde. Langs fjorden på nordsiden findes indløb til Børøyfjorden og Nyleia. På sydsiden ligger indløbet til Førdespollen. Fjorden går langs kommunerne Sveio, Bømlo og Stord.

Bømlafjorden er stort set et åbent og enkelt farvand uden særlige udfordringer for skibstrafikken. Ved indsejlingen til fjorden fra syd må skibstrafikken fra Haugesund gå udenom de to grunde Bloksene ud for Ryvarden Fyr. Lidt syd for midten af fjorden liger øgruppen Nappholmene, med Nappholmen lykt, og lidt længere mod nord øen Hjartholmen. Der er flere mindre holme og skær langs land på begge sider.

Det er stor skibstrafik i fjorden. Meget af lokaltrafikken og gennemgangstrafikken går gennem fjorden på grund af vejrforholdene udenfor og den forholdsvis ukompliserede sejlads gennem fjorden og videre nordover Langenuen. Der er ingen større havne langs fjorden, men der findes mindre havne i Langevåg (Bømlo) og Mosterhamn (Bømlo) og Leirvik (Stord). Der ud over ligger Aker Kværner Stord skibsværft ved Bømlafjorden. Et større offshorerederi har sit kontor langs fjorden (Eidesvik).

Trods enkel sejlads i fjorden er der sket flere ulykker her, sidste alvorlige katastrofe var Sleipner-forliset 26.11.1999 ved Bloksene ved indsejlingen til fjorden.

Tidligere var færgetrafikken på fjorden større. Nu er dette begrænset til et færgeselskab, Buavåg-Langevåg, med færgen M/F «Strandebarm», og en og en gennemgående rute med hurtigbåd mellem Bergen og Stavanger, som har stop på Leirvik og Mosterhamn. En del af årsgen til de færre færger er etableringen af Trekantsambandet, hvor Bømlafjordtunnelen nu krydser under fjorden fra Valestrand i Sveio til Føyno, med broer videre til Bømlo og Stord.

De største småbådshavne langs fjorden ligger i Langevåg og på Leirvik.