Børnerådet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Koordinater: 55°43′55.7″N 9°06′49.9″Ø / 55.732139°N 9.113861°Ø / 55.732139; 9.113861

Børnerådet
Overblik
Hovedkvarter Hovedgaden 12, Billund
Ressort­ministerium Børne- og Socialministeriet
Eksterne henvisninger
boerneraadet.dk

Børnerådet er et statsligt råd, der skal sikre børns rettigheder. Det hører til Børne- og Socialministeriet.

Børnerådet behandler ikke konkrete klagesager, men arbejder for børns ret til beskyttelse, indflydelse og omsorg. Børnerådet beskæftiger sig med alle sider af børns liv: Skole-, kultur- og fritidsliv, sociale og sundhedsmæssige forhold, børn med særlige behov, børns retsstilling m.v.

Børnerådet blev etableret i 1994 - i første omgang som en forsøgsordning. I 1997 besluttede Folketinget at gøre Børnerådet permanent. Per Larsen har siden 2012 været formand for Børnerådet.

Rådet arbejder for at sikre børns rettigheder og sætte fokus på samt informere om børns forhold i samfundet. Børnerådet taler børnenes sag i den offentlige debat. Rådet yder rådgivning til myndigheder om spørgsmål, der vedrører børns vilkår og inddrager børns synspunkter i arbejdet, ligesom rådet vurderer de forhold, børn i Danmark lever under. Dette arbejde udføres i lyset af bestemmelserne og intentionerne i FN's Konvention om Barnets Rettigheder (Børnekonventionen). Børnerådet kan også tage generelle temaer op til behandling og herunder anmode offentlige myndigheder om at redegøre for politiske beslutninger og administrativ praksis på områder, der ligger inden for temaerne. Børnerådet er politisk uafhængigt og kan derfor handle på baggrund af egne beslutninger.

Børnerådet har et panel af over 3000 børn og unge, der hvert år svarer på spørgsmål om deres børnehave-, skole- og fritidsliv. Dette sker blandt andet med udgangspunkt i Børnekonventions artikel 12, der fastslår, at børn altid skal inddrages og høres, når der træffes beslutninger, der har betydning for dem.

Medlemmer[redigér | redigér wikikode]

Børnerådet har syv medlemmer, der tilsammen har bred viden om og indsigt i børns udvikling, sundhed, retsstilling, skole-, kultur- og fritidsliv. Børnerådets formand udpeges af socialministeren. De seks øvrige medlemmer udpeges ligeledes af socialministeren - men efter indstilling fra en valgforsamling bestående af organisationer med opgaver på børneområdet. Alle Børnerådets medlemmer sidder i rådet med et personligt mandat. Rådsmedlemmerne udpeges for en periode på tre år.

Børnerådet består pr. 1. oktober 2012 af formand Per Larsen og rådsmedlemmer Anja Cordes, Annette Due Madsen, Ayhan Can, Jette Deltorp, Lisbeth Wilms og Lone Beyer.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]