BCAA

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den kemiske struktur af aminosyren Leucin
Den kemiske struktur af aminosyren Isoleucin
Den kemiske struktur af aminosyren Valin

BCAA er forkortelsen af det engelske udtryk branched-chain amino acids og er den internationale benævnelse for forgrenede aminosyrer. De tre forgrenede aminosyrer L-leucin, L-valin og L-isoleucin, der indgår i proteinsyntesen, er blandt de ni essentielle aminosyrer, der ikke dannes af mennesket. Af forgrenede aminosyrer, der ikke indgår i proteinsytesen kan nævnes norvalin og 2-aminoisosmørsyre.

Danske forskere har i 2016 vist en årsagssammenhæng mellem forekomsten af bakterierne Prevotella copri og Bacteroides vulgatus, forhøjet BCAA og insulinresistens, der fører til sygdommen type 2 diabetes.[1][2]


Bodybuildere[redigér | redigér wikikode]

Forgrenede aminosyrer bliver solgt som et supplement til bodybuildere med henvisning til at de øger muskelgenopbygningen efter træning og med påstande som "Det unikke ved L-leucin, L-valin og L-isoleucin er at de går direkte i musklerne uden at mellemlande og metabolisere i leveren" og "BCAA er fundamentalt nødvendig for at forebygge skader og muskelnedbrydelse"[kilde mangler].

Dog er det værd at huske på, at der findes BCAA i mange almindelige fødevarer som kød, æg og mælkeprodukter - eksempelvis omkring 1,74 gram BCAA i et æg[3].

Ydermere peger den nuværende forskning også på, at et suplemment af BCAA er uden effekt hvis du indtager 1-1,5 gram protein per kg kropsvægt[4] - hvilket de fleste trænenede personer gør.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links og henvisninger[redigér | redigér wikikode]