Baggrundsstrålingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Baggrundsstrålingen er en samlende betegnelse for den mængde stråling der er tilstede et givent sted. I nogle sammenhænge betegner baggrundsstrålingen kun den del af strålingen, som stammer fra naturligt forekommende kilder.

Diverse typer[redigér | redigér wikikode]

I praksis arbejder man med flere typer af baggrundsstråling, alt efter hvilken strålingstype man interesserer sig for og ønsker at måle på. Det er typisk baggrundsstrålingen af ioniserende stråling, af radioaktiv stråling, den kosmologiske baggrundsstråling af mikrobølger eller helt specifikt af ultraviolet stråling eksempelvis. Baggrundsstrålingen af ultraviolet stråling kendes også som uv-indekset.

Præcist kendskab til baggrundsstrålingen er ofte vigtigt i laboratorier og videnskabelige forsøg, så forskerne kan kalibrere deres instrumenter korrekt.

Radioaktiv baggrundsstråling[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDette afsnit behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i dette afsnit er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil. Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i dette afsnit, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres.
Naturlige kilder

Naturligt forekommende kilder til radioaktiv baggrundsstråling, er primært luft og visse steder jord og klipper. Radon, der er en gasart, er den hyppigst forekommende naturlige kilde til den radioaktive baggrundsstråling.

Radioaktiv stråling stammer også fra mad og drikke og kan ikke undgås.

Kunstige kilder

Kunstige kilder til radioaktiv baggrundsstråling finder man typisk på hospitaler og atomkraftværker. Visse typer medicin indeholder radioaktive stoffer og radioaktivt materiale bruges også i noget hospitalsudstyr, såsom PET scannere. Visse typer hospitalsudstyr, såsom CT scannere udsender også ioniserende stråling, som dog ikke stammer fra radioaktivitet.[1] Hvis uheldet er ude og man bliver involveret i en atomulykke, vil man også risikere at blive udsat for radioaktiv stråling fra kunstige kilder.

See også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]