Bagsværd Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Bagsværd Kirke
Bagsværd Kirke 2009.jpg
Bagsværd kirke
Generelt
Opført 1976
Geografi
Adresse Taxvej 16, 2880 Bagsværd
Sogn Bagsværd Sogn
Pastorat Bagsværd Pastorat
Provsti Gladsaxe-Herlev Provsti
Stift Helsingør Stift
Kommune Gladsaxe Kommune
Eksterne henvisninger
bagsvaerdkirke.dk

Bagsværd Kirke beliggende på Taxvej, Bagsværd i Gladsaxe Kommune er opført 19731976 og tegnet af arkitekten Jørn Utzon. Hovedentreprenør var Christiani og Nielsen. Kirken erstattede efter 50 år, den midlertidige kirke i Bagsværd.

Kirkens beliggenhed mellem en trafikeret hovedgade og et åbent område med grøn beplantning på en lang smal grund har formet et langt, smalt bygningsanlæg, som åbner sig ind mod små, indre gårde, med lukkede facader mod omverdenen. Kirkens vestgavl med hvid kakkel- og bølgeprofilbeklædning giver kirken et præg af anonymitet.

Kirken har en tillukket facade, hvor utraditionelle materialer som præfabrikerede betonelementer, aluminium og glasafdækkede partier leder tankerne hen på industriens huse. Men kirken er også en moderne abstraktion over en arketypisk dansk hvidkalket, romansk landsbykirke. Inde i kirken overrasker et usædvanligt kirkerum. Et organisk bølgende betonhvælv åbner opefter og kulminerer lige der, hvor ovenlyset strømmer ind. Lyset i kirkerummet, der har 250 siddepladser, kommer overvejende fra det nordvendte meget store højtsiddende sidelys der reflekterer ned ad de hvidkalkede, krumme loftsflader og giver et skyggeløst lys, som aftager svagt nedefter. Specielt er endvidere at dagslyset falder mest koncentreret over alterpartiet og gulvarealet omkring alteret, hvor de kirkelige handlinger foregår. Kirkerummet fortsætter delvist ud i sidebygningerne, hvorfra der kommer et kraftigt dagslys ovenfra. Udover selve kirkerummet er der konfirmandstuer, mødesal, kontorer samt lokaler til kirkelig ungdomsarbejde. Alle siderummene er forbundet med brede gange, som løber både på tværs af huset og langs bygningens ydervægge.

Inventar[redigér | redigér wikikode]

Kirkens inventar er tegnet af Jørn Utzon. Altervæggen består af et luftigt net af tynde, hvide teglfliser. Altertæpper og anden kunstnerisk udsmykning er udført af væveren og keramikeren Lin Utzon.

Kirkens orgel er et P G Andersen orgel fra 1979 med 23 stemmer, tegnet af Jørn Utzon.

De fire klokker er ophængt i det høje sydvendte tårn. De er leveret af klokkefirmaet THUBALKA i Vejle og støbt i klokkestøberiet EIJSBOUTS i Holland.

På klokkerne følgende bibelord:

Den mindste klokke: Lad de små børn komme til mig.

Den tredjestørste klokke: Jeg er livets brød.

Den næststørste klokke: Jeg forkynder jer en stor glæde.

Den største klokke: Kristus er opstanden.

Dagslyset er optimalt i kirkerummet

Bagsværd Kirke indviede 20. september 2009 Utzonflyglet, et halvkoncertflygel (232 cm) tegnet af Jørn Utzon, som det allersidste han havde over tegnebordet. Arbejdet med instrumentet er efter Jørn Utzons død færdiggjort af sønnen Jan Utzon i tæt samarbejde med klaverbyggeriet Steingraeber & Söhne i Bayreuth.

Historie[redigér | redigér wikikode]

1538 blev den daværende kirke i Bagsværd revet ned. Christian 3. havde befalet at stenene skulle anvendes bygning af universitet og præsteskole i København. Bagsværdboerne var nu henvist til at benytte Gladsaxe Kirke. I slutningen af 1800 tallet byggede Bagsværdboere et menighedshus i nærheden af Bagsværd skole. Huset blev rammen om et voksende menighedsliv.

Søndag den 14. oktober 1923 blev den lille midlertidige kirke i indviet Bagsværd, som dækkede det kirkelige behov i de følgende år, indtil den nuværende kirke blev indviet i 1976.

Sognepræster og kirkebogsførere[redigér | redigér wikikode]

Navn Embedesperiode Levetid
Poul Bernhardt Pedersen 1950-1962 1914-2013
Svend Aage Simonsen 1963-1989 1924-2009
Jens Aage Barfoed 1989-2008 1941-
Charlotte Pedersen 2008- 1959-

[1]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°45′42.46″N 12°26′40.21″Ø / 55.7617944°N 12.4445028°Ø / 55.7617944; 12.4445028