Ballepresser

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search

Begrebet ballepresser dækker i dag over to forskellige maskiner; funktionen er dog den samme.

Landbrugsmaskine[redigér | redigér wikikode]

En ballepresser er en maskine man tilkobler en traktor. Ved hjælp af kraftoverførsel fra traktorens kraftudtag drives en mængde mekaniske dele, der tilsammen kan lave en balle materiale; typisk eller halm der ligger i løse baner efter mejetærskeren.

Den traditionelle presser rager ud til den ene side i forhold til traktoren, og den samler den række op der befinder sig ved siden af traktorens kørebane. Dette gøres med et system af pigge på 10-15 cm. længde der "fejer" marken som en fejemaskine, blot med meget større afstand end en kost. Fra opsamlingsrummet føres materialet til presserummet med enten en arm eller en snegl. I presserummet presses ballerne i firkanter af et stempel. Længden af ballerne kan justeres alt efter hvor tungt materialet er, og hvor mange armkræfter landmanden har.

I en del år har det været populært med større baller, som der skulle maskiner til at håndtere; se venligst rundballepresser og bigballepresser

Komprimering af affald[redigér | redigér wikikode]

En ballepresser er også en maskine til komprimering af affald. Den bruges blandt andet til at komprimere pap- og plast- affald til genbrug. En ballepresser er en form for komprimator, som sammenpresser affald til baller, som derved bliver lettere at håndtere da de fylder mindre.


Teknik og teknologiStub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.