Banat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Banat i Rumænien
Historisk Banat

Banat er et historisk region delt mellem Rumænien og Serbien, med et lille stykke i Ungarn.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Banat er en del af den store Pannoniske slette og består af frugtbart agerland, med bjergland til øst. Grænserne er Donau til syd, Tisza til vest, Mureş til nord, og Karpaterne til øst.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Oprindelig var området en del af Kongeriget Ungarn. Efter Slaget ved Mohács faldt det til det Osmanniske Rige. Banat var generobret af Habsburgerne omkring 1700 og blev kaldt "Banat af Timişoara" mellem 1718 og 1778. Det blev derefter delt i tre grevskaber.

Før 1. verdenskrig havde området en meget blandet befolkning af rumæner, ungare, serber og tyskere – de sidstnævnte blev kaldt "svaber" for at skelne dem fra de tysk-talende lutheranske "sakser" af nærliggende Transsylvanien. Efter 1. verdenskrig var der en uafhængig "Banat Republik" i et par uger efter Centralmagternes sammenbrud, men i 1919 blev området delt mellem Rumænien, der fik de østlige ⅔ og Jugoslavien, der fik den vestlige ⅓.

Den jugoslaviske – nu serbiske – del blev indlemmet i Vojvodina og nutidags hentyder "Banat" næsten altid kun til den rumænske del, som er delt i distrikterne Timiş og Caraş-Severin. Ordet "Banat" betyder "område regeret af en ban".

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: